СЪДЪРЖИМОТО Е ЕДНО, ВМЕСТИЛИЩАТА СА РАЗЛИЧНИ

Веднъж гуруто, седейки със своите ученици, казал:"Гурубрахма шишьябрахма сарвамбрахма" (Учителят е Брахман, ученикът е Брахман, всичко е Брахман), подразбирайки че всичко на този свят има Брахман. След този урок един ученик, който винаги до този момент се бил държал почтително, спрял да става при появяването на учителя. Гуруто се поинтересувал за причината за странното му поведение и ученикът отговорил, че доколкото, по думите на учителя, всичко е Брахман, значи не съществува разлика между учител и ученик.
Гуруто почувствал, че казаното се връща към него като бумеранг. Отишъл и написал на дъската вече разделно:"Гуру брахма шишья брахма сарвам брахма". След това казал:"Виждате, че макар и думата "Брахман" да е една и съща в трите словосъчетания, думите "учител", "ученик" и "всичко" са различни. Само, ако тези три думи станат еднакви, вие можете да кажете, че всички са равни и единни. Докато не почувствате тази "еднаквост" на практика, ученикът си остава ученик, а учителят - учител и следва ученикът да се отнася почтително към учителя. Съдържимото е едно, но вместилищата са различни.

Публикувано от

3 Response to "СЪДЪРЖИМОТО Е ЕДНО, ВМЕСТИЛИЩАТА СА РАЗЛИЧНИ"

  1. Unknown says:
    24 март 2010 г. в 23:18

    Малко хора ще го разберат, а още по-малко ще се съгласят.... за съжаление. Въпреки, че нашият народ го е казал по-кратко и обобщено:
    "Всяка жаба да си знае гьола!"

  2. Gloxy-Floxy says:
    24 март 2010 г. в 23:39

    :)) Ами ... помислих си го още когато се канех да го напечатам, но понеже от сутринта ми е накриво, реших да не ми пука от тая работа.
    Радвам се да те видя! Бях започнала да се тревожа за теб. :)

  3. Михаил Янакиев Says:
    25 март 2010 г. в 22:00

    Леле,мале!Страхотни сте.Това съм го чел в различни модификации,но Глокс е неуморима, и винаги успява да ме изненада приятно. И то с невероятно темпо.Как ли го прави?

Публикуване на коментар