Как мъжете и жените заживели заедно (бушменска легенда)

В началото, когато светът бил още нов, имало малко хора на него и жените и мъжете живеели поотделно. Мъжете живеели в пещери и се препитавали с лов, а жените - в малки плетени колиби покрай реките и се препитавали със семена и плодове.
Веднъж петима ловци убили една газела и искали да я изпекат, но огънят в пещерата им бил изгаснал. Посъветвали се какво да правят и решили да изпратят един от тях да вземе огън от жените. 
Избраният слязъл до реката и намерил там една жена, която събирала семена. Помолил я за огън. Жената излязла отзивчива и се отправили към колибата и за огън. Когато стигнали, тя предложила на ловеца да го нахрани, преди да вземе огъня. Той бил доста огладнял и охотно се съгласил. Жената стрила събраните семена с един камък и ги пуснала във врящата на огъня вода. Разбъркала яденето и го поднесла на мъжа. Той много го харесал.
- Какво е това? - попитал жената.
- Каша - отвърнала тя.
- Много ми харесва кашата ти, повече от месото! Ще остана тук с теб - заявил ловецът и така и не се завърнал при другарите си.
А през това време те примирали от глад. Изпратили втори посланик, на когото се случило същото и който също не се завърнал. Изпратили трети и когато и той се загубил, останалите двама много се изплашили. В онези времена имало много зли духове и отчаяните ловци помислили, че другарите им са отвлечени от тях. Хвърлили гадалните кости и макар костите да показали, че всичко е наред, те не знаели какво да мислят. Решили, в последен отчаян опит да си доставят огън, да се разделят - единият да иде да търси огън, а другият да остане да пази месото. Този, който оставал в пещерата, заклел приятеля си да се върне на всяка цена и той обещал. Но когато срещнал поредната жена край реката и опитал вкусната каша в колибата и, забравил обещанието си.
Докато последният ловец чакал някой от приятелите му да се завърне с огън, месото се развалило и той умрял от глад. Но оттогава мъжете и жените живеят заедно.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

2 Response to "Как мъжете и жените заживели заедно (бушменска легенда)"

  1. Unknown says:
    4 януари 2013 г. в 15:37

    Иначе ще им се развали месото :)

  2. Gloxy-Floxy says:
    4 януари 2013 г. в 16:27

    пък аз си мислех, че обичате каша! :D

Публикуване на коментар