Кой е родният ти език?

В няколко различни връзки се сетих за тая история ... :)

В живота на един от най-мъдрите царе на Индия, раджа Дходжа, имало забележителна случка. Той бил благосклонен към мъдреците и не жалел съкровищата си, за да събере всички мъдреци на страната. Столица на неговото царство била Уджайна, в неговия двор се намирали тридесет от най-известните хора в страната. Това бил най-пищният двор в цялото царство. Един от най-великите поети на света - Калидаса, също бил член на двора. Веднъж дошъл човек и отправил предизвикателство към дворцовите мъдреци, той заявил, че знае тридесет езика. И този, който отгатне кой от тридесетте езика е родният му, той обещал да награди с хиляда златни монети. Но онзи, който се опита да отгатне и сгреши, трябвало на свой ред да му даде хиляда златни монети ... Всеки знае, че изучаването на език, различен от родния, е съпроводено с усилия, ти никога няма да можеш да говориш на нито един език като на родния си. Знаели го и мъдреците от двора на Дходжа. Родният език се учи естествено, всъщност, ти даже не го и учиш, цялата обстановка спомага за това, да почнеш да говориш на него.
....
Много от мъдреците приели предизвикателството и човекът заговорил на тридесетте езика. Имало няколко залога за един език, няколко за друг, но в крайна сметка се оказало наистина много трудно да разберат кой от всички е родният му език. Той наистина съвършено владеел тридесетте езика. И всеки от тях звучал от устата му като роден. Всички учени загубили облога. Ежедневно някой се опитвал да отгатне и  ... губел. Всеки от тях изказвал своето предположение, но чувал в отговор: "Не, това не е родният ми език". Дходж ежедневно питал Калидаса защо не приема предизвикателството, та той знаел езици като нито един друг от мъдреците. Но Калидаса мълчал в отговор. Той само наблюдавал 30 дни, опитвайки се да определи на кой от езиците човекът говори с най-голямо удоволствие и свобода, но така и не намерил разлика. 
Настъпил 31-ят ден. Калидаса помолил раджата и всички мъдреци да се съберат на входа на двореца. До двореца водели множество стъпала и когато човекът, знаещ 30 езика, стъпил на последното, Калидаса го блъснал назад. От изненада, съпроводена с гняв, той се разкрещял на поета и тогава Калидаса заявил: " Ето, това е родният ти език! ... В гнева си ти не си способен да се контролираш." Провокаторът не очаквал, че срещу него ще бъде изпробвана такава тактика. И това наистина се оказал родният му език. Записът на родния език се пази в ума ви, по-дълбоко от всичко.

Ошо

Какво ще кажете, вярно ли е? :)
Между другото, до 14-ти рядко ще пиша нови постове. Искам да изтупам от праха най-хубавите притчи за любовта в блога. Ще качвам линковете на страницата във Фейсбук. Ако искате следете нея, ако не - почивайте си. То не е здравословно и човек да се умъдрява твърде! :D

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

2 Response to "Кой е родният ти език?"

  1. gost Says:
    6 февруари 2013 г. в 12:02

    Не, когато псуваш някого, се съобразяваш на какъв език ще те разбере, а не на кой от всичките си най-цветист.

  2. Gloxy-Floxy says:
    6 февруари 2013 г. в 13:09

    И на мен ми се струва нещо подозрителна тая работа. Допускам да работи в състояния на краен афект, ако съвсем обезумееш демек. :D

Публикуване на коментар