Да се насладиш на цвете от гърба на коня

Живял някога един младеж на име Гуи Лян, който бил със сакати крака. Въпреки това пожелал да има красива съпруга. 
По същото време една девойка с отблъскващо сплескан нос поискала да си намери красив съпруг.
Не щеш ли, и двамата се обърнали към един и същ сватовник. Хуан Хан, така се наричал сватовникът, имал чувство за хумор и решил, че двамата си лика-прилика. А и няма да е трудно да ги сватоса, защото ще хитруват, колкото могат, за да прикрият недостатъците си.
Така и станало. На кратката сгледа кандидат-младоженецът се явил на кон, а девойката се престорила, че се наслаждава на аромата на цветята, криейки носа си зад голям букет, който държала в ръце. Сватосването минало успешно. А когато, след сключването на брака, красотата им лъснала наяве, първоначално между младите избухнал див скандал. Обвинявали се взаимно в измама, докато в един момент осъзнали комичността на ситуацията и прихнали в смях. 
Бракът им бил успешен, но оттогава започнали да казват "да се насладиш на цвете от гърба на коня", когато някой, опитвайки се да измами другите, сам се оказва измамен.

китайска приказка

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

2 Response to "Да се насладиш на цвете от гърба на коня"

  1. Анонимен Says:
    13 март 2012 г. в 13:05

    Готино, а за политиците има ли нещо подобно?
    Росен

  2. Gloxy-Floxy says:
    13 март 2012 г. в 13:34

    В серията има много пословици, свързани с приказки за управлението на различни владетели, политика, военни стратегии, но не са в тоя контекст, в който смятам, че питаш, защото там и тогава не са си избирали сами управляващите. Най-много да ги подменят с някой преврат на други хора по върховете с апетити към властта.

Публикуване на коментар