МОМИЧЕТО И СЛЪНЧЕВИЯ ЛЪЧ

В този ден слънцето изгряло особено красиво. Мириади лъчи се разпръснали по всички ъгли на утринния свят, любопитно надничайки във всяко потайно местенце, пречупвали се в капките роса и ги карали да блестят във всички цветове на дъгата.
Един лъч, намирайки малка пролука между завесите на прозореца, проникнал в тъмната стая, спрял се на отсрещната стена и изпълнил стаята с мека разсеяна светлина. Той даже не подозирал, че тук го чакат. Малкото момиче с чипо, луничаво носле и засмени очи отдавна му било приготвило изненада - голямо огледално кълбо, което бавно се въртяло като глобус. Попадайки върху топката, слънчевият лъч се разсипал в множество слънчеви зайчета и получил неограничена свобода. Той весело летял през стаята, танцувал по тавана, скачал по масата и столовете, надничал любопитно в огледалото на стената и дразнел лежащата на дивана котка. Котката се опитала да го улови с лапа, но, убеждавайки се в невъзможността на своята мисия, продължила да дреме, изразявайки с целия си вид демонстративно безразличие.
Когато слънцето постепенно отмествало лъча от неговата играчка, момиченцето грижовно премествало топката. То не се изморило да прави това цял ден. Те играели заедно - момичето и лъчът. Така им било весело.
Когато настъпила вечерта и слънцето, уморено да осветява цял ден земята, се наканило да отиде да си почине зад далечния хоризонт, лъчът също започнал да се топи. Видимо и той се уморил от зашеметяващата игра. На детето не му се искало да се разделя със своя приятел. Веселата усмивка се сменила с тъжно изражение и то печално въздъхнало. Когато последният квант светлина паднал върху огледалното кълбо, момиченцето се насилило да се усмихне и помахало с ръка на прощаване. В стаята се възцарила тъмнина.

Докато не е настъпила вечерта на живота ви, докато някой се грижи земното кълбо да не се изплъзне изпод краката ви, не се уморявайте да се радвате на живота, бъдете щастливи, за да не омръзва на този някой да удържа земята под краката ви.

Източник: http://blog.i.ua/community/1268/205324/

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

2 Response to "МОМИЧЕТО И СЛЪНЧЕВИЯ ЛЪЧ"

  1. Крави-Бикове says:
    13 февруари 2010 г. в 19:22

    Много добра статия,ще я препоръчам на приятели.

  2. Gloxy-Floxy says:
    13 февруари 2010 г. в 20:47

    :) Радвам се, че ти е допаднала.

Публикуване на коментар