Света равноапостолна Нина, просветителка на Грузия


Светицата с най-приказното житие!

След разпъването на  Христос, апостолите теглят жребий накъде да тръгнат да проповядват Божието слово. Богородица също иска да участва. Пада и се Иверийската земя. Но и се явява ангел и и казва да не поема натам, още не му е дошло времето. Тази земя ще се просвети по-късно и там ще е нейното владичество.
След 300 г. Нина от Кападокия, дъщеря на знатни и благочестиви родители, пристига с тях в Йерусалим, където те постъпват на религиозна служба. Нина научава от възпитателката си, че съдбата на хитона Господен, лично изработен от неговата майка, е неизвестна след разпъването на Христос. Девойката страстно пожелава да го открие и започва да се моли на Богородица да и разкрие неговото местонахождение. Богородица и се явява насън и и открива, че хитонът на сина и е в Иверийската земя. Подава и кръст, сплетен от лозови пръчки, и я благославя да иде там и да разнася словото Господне. Когато се събужда, Нина намира кръста в ръцете си. Споделя видението с вуйчо си, който е Патриарх на Йерусалим, и получава и неговата благословия.
Така едно момиче, въоръжено с кръст от лозови пръчки, се отправя да покръсти цяла държава.
Ако искате да проследите останалата част от изпълнения и с приключения път, прочетете пълното житие тук.
А кръстът, който и дарява Богородица и с който по-късно изцелява болни, се пази до днес в специално хранилище в Тбилиси.

Честит празник на всички именници!

Публикувано от

0 Response to "Света равноапостолна Нина, просветителка на Грузия"

Публикуване на коментар