Легенда за появата на ваксината срещу едра шарка

Ако се чудите за какво ви я разказвам - като илюстрация към факта, че борбата за овладяване на епидемиите не е от вчера. Тази, за щастие, в края на миналия век завърши с пълна победа и едрата шарка, която е отнела живота на безброй хора през вековете, е изкоренена напълно. Интересното е, че китайците са умеели така да обработват биологичния материал, че да регулират активността на ваксината, което е описано в медицинската им литература далеч по-късно от времето, в което се развива историята долу. Въпреки това са изпреварили другите нации в откриването и.

По време на династията Сун (10 век) умрели от едра шарка всички синове на Ван Дан, първия министър на императора. Когато бил вече на години, му се родил още един син. Нарекли го Ван Су. Страхувайки се, че и това дете ще бъде застигнато от същата участ, бащата събрал придворните лекари и заявил, че иска, когато детето се разболее, всички те да се явят в двореца и да го излекуват с общи усилия.
- Има само един човек, който може да победи шарката - отвърнали лекарите. - Това е жена-монахиня, която живее в колиба на върха  на планината. Носят при нея деца, болни от шарка, и всички те оздравяват.
Министърът веднага изпратил за монахинята.
Когато видяла малкия Ван Су, тя сложила ръка на главата му и казала:
- В това дете може да се предотврати шарката - въздухът и кръвта му са добри, а предците му са били с неоспорими добродетели.
Тя взела сухи люспи от болен от шарка, предварително стрити на прах, нанесла ги на влажни памучни тампони, вързани с червен конец, и ги пъхнала в нослето на детето, така че конците да висят навън. С конците можело да бъдат изтеглени лесно навън, а и не можело да влязат прекалено навътре при вдишване. След час махнали тампоните.
Минали 7 дни и детето вдигнало температура. После се появили признаци на шарка, които се задържали 12 дни, след което напълно оздравяло.
Министърът ликувал от щастие. Искал да възнагради щедро монахинята, но тя отказала. Помолила го вместо това, да помага на поданиците и на императора в управлението на държавата. И се прибрала в колибата си.

из "Медицината в огледалото на историята" от С.М.Марчукова

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!


Публикувано от

0 Response to "Легенда за появата на ваксината срещу едра шарка"

Публикуване на коментар