Осмак глава (приказка за отварянето на небето и желанията)

Тази приказка трябваше да ви я разкажа снощи, но реших, че е по-малко вероятно да сбъркате, ако не мислите за това, дали ще сбъркате. Надявам се, че никой не е останал с глава, заклещена на прозореца! :D

Вярват, че на св. Преображение Господне или нощта срещу 6-и августа, а, според други, срещу Водици, всяка година се отваряло небето и тогава се покланяли дърветата с върховете до земята. В такъв момент, когато е отворено небето, каквото да поискал човек от бога, господ ще му го даде. За доказване на вярването, простият народ разказва някой приказки, и  вярва, че са съвсем истински. Ето една от тях:

 ОСМАК ГЛАВА
 
Kога небето било отворено, някой си извадил главата на пенджера, за да го види как било отворено. А виждайки, намислил да поиска от бога един осмак* пари. А по погрешка вместо да рече: "Дай ми, господи, един осмак пари, " рекъл: "Дай ми, господи, един осмак глава." И за чудо, на часа главата му порасла колкото един осмак, та не можал да си я върне назад от пенджера и останала да стърчи навън, а той като закован на нея.

* - Осмакът е мярка за жито, равна на два шиника. 

Кузман Шапкарев "Сборник от български народни умотворения", Т.2


Публикувано от

0 Response to "Осмак глава (приказка за отварянето на небето и желанията)"

Публикуване на коментар