Свети Сава Сръбски в народните приказки

В последния пост споменах, че днес православната църква почита и паметта на св. Сава Сръбски. Той е реална историческа личност и националният светец на Сърбия. Животът му завършва тук в България. На връщане от пътуване до Йерусалим идва да помогне на Иван Асен II за възстановяване на българската патриаршия. Взима участие в церемонията по случай Богоявление на река Янтра, по време на която простива тежко и след няколко дни умира.
След смъртта си е митологизиран до такава степен, че се превръща в главен герой в сръбския фолклор. За него са създадени толкова много приказки и песни, дотам че някои си противоречат по съдържание. Напр., според едни е покровител на вълците, а според други опитвайки се безуспешно да покръсти вълка, че да не пакости на овчарите, накрая ги учи да го набият. 
Представен е като върл противник на лъжата. В една приказка проклина циганите, които  помолил за подслон и го излъгали, че нищо не успели да изпросят през деня и няма с какво да го нахранят, вечно да просят и все гладни да ходят. В друга, с подобно съдържание, проклина монах, който го съпровождал в пътуването му. Един стопанин, който ги приел да пренощуват, на изпроводяк им дал три питки, които благословил, докато са у пътниците, зло да не ги стига. През първата нощ едната питка изчезнала, но монахът отричал да я е изял. Когато храната им свършила, ги хванали турците и ги пъхнали в огнена пещ. Даже пред лицето на смъртта монахът отричал прегрешението си. Св. Сава угасил огъня по чудотворен начин. Турците обзети от суеверен страх ги пуснали и даже им дали 300 дуката. Св. Сава взел 100 за себе си, 100 дал на монаха, а последна третина казал, че ще запази за този, който изял първата питка. Тогава монахът си признал, а св. Сава проклел монасите вечно да просят и никога да не се засищат.
Някои от приказките за него проповядват по-общо християнския морал. В две подобни по съдържание приказки искат благословията му мома-сираче, която никой не иска заради бедността и, и родители за детето си. Той учи момата да е работна и чиста, умна и скромна, почтена и весела, милостива и добродушна и така ще си намери късмета. А на родителите на детето казва, че ще благослови рожбата им, както Исус е благословил децата, но късмет не може да му даде. Късметът могат да му дадат само те, като го научат да е работно и спестовно, да не лъже, да не краде, да слуша, да е богоязливо, да почита възрастните, да е умерено във всичко и да пази здравето си.

Народната фантазия няма граници, за разлика от търпението на читателите в интернет. Затова ще си запазя останалите истории за друг път.
Желая ви приказна вечер! :)


Публикувано от

0 Response to "Свети Сава Сръбски в народните приказки"

Публикуване на коментар