ДА ПОБЕДИШ СТРАХА

Зимата била сурова и племето гладувало. Дивечът измирал в гората. Стадата с елени се придвижили към по-топли райони. Даже зайци и птици трудно се намирали. Ловците трудно успявали да уловят и малки зверчета. Един ден попаднали на меча бърлога. Но ловът на мечки бил забранен в племето. Мечката била считана за господар на зверовете. Хората от племето вярвали, че от нея зависи успешния лов в гората. Когато старият вожд узнал за мечката , казал:
-Трябва да идете и да убиете мечката или всички ние ще загинем. Господарят на гората ще ни прости. Много деца и жени вече не могат да се движат.
Страшно било за ловците да се изправят срещу господаря на гората, но няколко от тях начело със сина на вожда се осмелили да опитат. Стигайки до бърлогата, смелостта им се изпарила и побягнали обратно. Вождът заповядал на сина си:
-Иди и убий мечката. Ловците от племето могат да се боят да нарушат закона, но синът на вожда - не.
Три дни събирал смелост младият ловец и правил ново тежко копие. На четвъртия ден тръгнал. Вечерта дотичал в селото с раздрани дрехи и треперещ от страх.
-Сине! Защо не уби мечката?-разсърдил се старият вожд.
-Убих я! Но когато господарят на гората падна, страхът се върна и аз избягах.
-Сине, ще станеш добър вожд, ако запомниш това:"Ако се страхуваш, не го прави. Ако го направиш, не се страхувай!"
Взел въжета и пръти и се отправил да прибере мечката.

Публикувано от

5 Response to "ДА ПОБЕДИШ СТРАХА"

  1. aleks31 says:
    19 декември 2009 г. в 16:46

    Битие 1гл.:24стих:"И Бог каза:да произведе земята живи същества според видовете им...и стана така."От тази Истина,от Божито Слово,което не лъже,а не някаква си притча,следва че Бог е Господарят на всичко живо и на човека,който е поставен да владее над животните,а не да си прави идоли,божества и богове над себе си,както в случая,че мечката била господар в гората-глупост от страха,насаден от противника на душите.АГРЕСИЯТА В МЕЧКАТА Е ПОРАДИ ГРЕХА НА АДАМ И УБИЙСТВОТО НА КАИН,-СМЪРТТА И ГРЕХА НАВЛЯЗОХА НА ЗЕМЯТА И ЧОВЕКА.Един ден При царуването на Христа на земята,детето ще си играе с лъва,мечката и животмите отново ще са тревопасни, вече няма да има хищници,смърт

  2. Gloxy-Floxy says:
    19 декември 2009 г. в 17:24

    :) Би било хубаво да живеем на такава Земя, наистина, но по-вероятно е в обозримо бъдеще да няма въобще на какво да живеем.
    Идеята, заложена в притчата не е да вменява, че мечката е господар на животните, пък и явно никой не се е погрижил да информира индианците за съществуването на триединния Бог, но ако имате грижата, вероятно те в отговор биха променили фолклора си.

  3. Unknown says:
    20 декември 2009 г. в 0:20

    А на Земята няма ли да и натежи от толкова праведници?

  4. Анонимен Says:
    22 декември 2009 г. в 1:46

    Не Иво,нито на земята няма да й натежи,ако ще и всички хора да повярват,защото Исус няма да изпъди никого,който се е обърнал искрено и със цялото си сърце към Него и Го е помолил да му бъдат заличени, простени греховете,които е вършил.Той няма да изгони и теб,защото те обича толкова много,че даде живота си место теб преди 2000г. и възкръсна,за да живееш вечно ти с Него още сега тук на тази земя,а не да погинеш в ада,в който също има много място за неприели Христа души

  5. Gloxy-Floxy says:
    22 декември 2009 г. в 17:33

    :)) Иво се е обърнал към Него с цялото си сърце, доколкото съм наясно със смисъла, вложен в това послание.
    "20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете. 21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми..."
    Изинете, но нямам време да представя цитата в по-издържан вид!

Публикуване на коментар