ВЕЛИКИЯТ ЗАМИСЪЛ НА БОГ

Един ден при Учителя дошъл ученик и го попитал:
- Възможно ли е да разберем великия замисъл на Бог, създал Небето и Земята?
- За да направиш това, първо трябва да разбереш своето място и цел в живота, а за да постигнеш това - да познаеш в дълбочина Любовта и Омразата, Верността и Предателство, Надеждата и Разочарованието, Вярата и Отричането, Мъдростта и Глупостта, Алчността и Щедростта, Добротата и Злобата. Гледай и ще се научиш да виждаш Великата Хармония на Живота във всеки камък и клас, във всяка снежинка и капка вода, във всяка песъчинка и цвете, във всяка усмивка и сълза на дете, във всяко клонче на дърво и трънче на растение. Слушай и я чуй в диханието на вятъра и песента на птиците, в ромоленето на потока и шумоленето на листата, в проплакването на спящо дете и умореното почукване на нощния трамвай, отправил се към депото.
След това трябва да се научиш да чувстваш:да чувстваш присъствието на Великата Тайна във всяка минута от Битието, да чувстваш Любовта и Единството на всичко живо на Земята, Радостта и Болката на всяко живо същество, участващо във Великия кръговрат на живота. Да чувстваш в себе си удивителния отзвук на Вселенската Музика - Музиката на Сферите*. Да чувстваш присъствието на живота във всеки атом и най-отдалечената звезда, във всяко вдишване и издишване, всяко докосване до многочислените прояви на света на формите, в мимолетния поглед на минувача и далечния непознат в другия край на земята, седнал на брега на морето, загледан в едва различимите платна на лодка .
Когато всичко е видяно и чуто, почувствано и преосмислено, научи се да действаш: да даряваш любовта си на всичко, което диша и расте, всичко, което живее нетърпеливия живот на безсъзнателните форми, и на всяко творение въобще, всяка светла мечта и стремеж. Да помагаш на ближния си просто ей така, само защото той се нуждае от нечия помощ. Научи се да изпълняш даденото обещание, защото то може да окаже за някого велика надежда и мечта. Живей свободен и не посягай на свободата на другите, сдържай раздразнението си и не се срамувай от своите сълзи на състрадание или радост. Винаги помни, че силният не се страхува да се покаже слаб. Да изглеждаш такъв не значи да бъдеш. Научи се да се задоволяваш с малкото, но да се стремиш към голямото. Не живей с вчерашния ден - той е мъртъв и най-доброто, което можеш да направиш с него днес - това е да го разбереш и осъзнаеш всичките му грешки, за да ги поправиш утре. Живей в настоящето с вяра и радост, гледай в бъдещето с вяра и надежда. Научи се да отговоряш на всеки поглед с усмивка, на дързостта - с добродушие, на проклятието - с благословия, на омразата - с любов. Дарявай любовта си на всички, както слънцето свети на всички, без да се взира в техните различия. Тогава ще престанеш да задаваш такива безсмислени въпроси и само снизходително ще се усмихваш, чувайки подобни и спомняйки си, как някога, много отдавна сам си се терзал, търсейки отговор ...
Защото ти самият ще бъдеш Бог.

Музика на сферите*(хармония на сферите) - представа на древногръцките мислители за музикалното звучене на небесните тела, музикално-математическата архитектоника на космоса.

Публикувано от

4 Response to "ВЕЛИКИЯТ ЗАМИСЪЛ НА БОГ"

  1. Unknown says:
    15 ноември 2009 г. в 22:08

    Според мен с много думи му е казал:
    Не! Особено в рамките на този къс живот. Ако Той искаше хората да имат възможността да го разберат, щеше да им предостави достатъчно време. Явно това не е било част от плана МУ...

  2. Preor says:
    15 ноември 2009 г. в 22:28

    Това е много силно....

  3. Gloxy-Floxy says:
    15 ноември 2009 г. в 22:44

    :) Собствената ми концепция е, че просто е излишно да знаем Всичко. Стремежа към Повече/духовност/ е друго нещо.
    За силно ... не знам, звучеше красиво и одобрявам повечето неща, като се абстрахирам от крайни форми на алтруизъм, които просто не са ми посилни, не за друго. Ако ми бяха, можеше и да го приемам напълно.

  4. Gloxy-Floxy says:
    16 ноември 2009 г. в 0:19

    ... уф, приема напълно (текста)...

Публикуване на коментар