Ръката на Фатима

Ръката на Фатима
Снощи в една от групите във Фейсбук, на които съм член, видях снимка на едни банички -  "Пръстите на Фатима". Понеже не можах да разгадая плънката, а линкът не отваряше, реших да ги намеря през търсачката. Рецептата така и не видях, защото се натъкнах на "Ръката на Фатима" и се отнесох. Та, за нея да ви разкажа. :)
"Ръката на Фатима" е едно от имената на източния символ Хамса. Среща се при евреите и мюсюлманите. Най-често се ползва като амулет за защита. Това, което ме заинтригува, е една легенда. По същество символиката е далеч по-детайлна от тази, която произтича от легендата, но на мен работата не ми е да нищя окултни теми, а да разказвам приказки.

Веднъж Фатима, дъщерята на пророк Мохамед, бъркала яденето на огъня, когато влязъл мъжът и Али. Водел друго момиче, което също искал да вземе за жена, а с Фатима били женени съвсем отскоро.
Фатима била така съкрушена, че не разбрала как изпуснала лъжицата и продължила да бърка яденето с ръка. Душевната и болка била толкова силна, че въобще не усетила физическата. И продължавала да бърка, и да бърка ...
Али така и не си взел друга жена. А оттогава ръката на Фатима станала символ на търпение, вяра и залог за изпълнение на дадената дума.

Много ме размисли тая история в друг аспект. Животът често ни нанася удари (не е задължително да са любовни съкрушения), но трябва да продължим да бъркаме яденето. И често точно задълженията и отговорностите, които сме поели и ни е станало втора природа да изпълняваме, ни спасяват от саморазрушение, спасяват от разруха света ни в критични моменти.
... Продължаваме да бъркаме яденето! :)При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

5 Response to "Ръката на Фатима"

 1. venus_melena Says:
  9 ноември 2012 г., 13:00 ч.

  Аз не продължих да бъркам яденето. Е, не веднага, известно време продължих, но в един момент повече не можех.

 2. Gloxy-Floxy says:
  9 ноември 2012 г., 13:25 ч.

  Всеки си има собствени граници на поносимост и житейски манталитет, не е осъдително.

 3. Teodora says:
  10 ноември 2012 г., 13:45 ч.

  Точно хората, които имат сили да продължат да бъркат яденето са тези, които успяват във всичко. Те нямат таван на постиженията си, дори да се провалят се учат от грешките и продължават точно , откъдето са спрели. Винаги съм се възхищавала на такива характери. Наскоро си припомних един филм в тази връзка "В преследване на щастието" с Уил Смит.
  Благодаря за хубавата приказка!

 4. Gloxy-Floxy says:
  11 ноември 2012 г., 10:43 ч.

  Радвам се, че ти е харесала, Теди!

 5. Vladislava Ilcheva says:
  13 февруари 2017 г., 13:36 ч.

  Благодаря ☼

Публикуване на коментар