Мигът, в който се изпълняват желанията

Приключвам серия скандинавски приказки. Възможно е много да не се е усетила, защото повечето са за тролове и призраци, поради което отпаднаха от подбора. Искаше ми се от авторските да преведа на Астрид Линдгрен "Принцесата, която не искаше да си играе с кукли", но не съм сигурна дали ще се чете, твърде дълга е за уеб. Така че ако някой проявява интерес, остава да си я купи. :)

Семунд Мъдрият казвал, че всеки ден има миг, в който ако си пожелаеш нещо, то се сбъдва. Но тъй като той е твърде кратък, продължава само секунда, малко хора успяват да го уцелят и да се възползват. Други казват, че мигът на изпълнение на желанията е единствено в събота.
Веднъж Семунд седял в една стая с работничките си и им рекъл:
- Сега, момичета, е мигът за изпълнение на желания. Поискайте си каквото ви е угодно.
Тогава една от тях се отзовала:
"Едно нещо желая
по-силно от всичко -
от Семунд, от Мъдрия
седем сина да имам!"
- И да умреш, когато раждаш последния! - възкликнал Семунд, защото се ядосал на желанието на девойката.
Тя се наричала Гудрун и действително станала следващата жена на свещеника Семунд. Имали седем сина, както пожелала, но починала при раждането на последния.
През цялото време, докато били женени, Семунд пазил слугинските и дрехи и често и ги показвал, за да смири високомерието и. След като се омъжила за него, тя започнала да се държи много сприхаво с околните. Веднъж на врата им почукал беден просяк и помолил за вода, а тя му отвърнала:
"Добри човече, иди на реката,
както ходи и конят на епископа".

исландска приказка

Хубава седмица ви желая! Да уцелите всички мигове на изпълнение на желанията, като внимавате какво си пожелавате, разбира се! :)


Публикувано от

0 Response to "Мигът, в който се изпълняват желанията"

Публикуване на коментар