Пост и притчи

В едно село живеела стара вдовица, от зла по-зла, фанатичка и лицемерка, каквато светът не познавал. А в двора и растяла дива круша, чиито плодове били толкова дребни, твърди и стипчиви, че ставали само за храна на свинете.
Веднъж, по време на пости, отишла да се изповяда. Пуснала монетка в кутията за пожертвования и пристъпила към покаяние. Така се каяла, че за цялото село се изповядала - кой с кого се среща, кой е откраднал кокошка, кой с кого се сбил, кой се напил и кой я погледнал накриво. Докато не повдигнала и костите на умрелите даже, не дала на свещеника да си отвори устата.
- Добре, дъще, - казал той накрая - а самата ти как се спасяваш от греха?
- Аз съм много прилежна, отче, даже постът ми не е обикновен, а с божествени притчи!
- Как така? - не успял да разбере свещеникът.
- Ами така: като седна да обядвам, първо изяждам една чиния супа в името на единния Бог; после две дребни рибки в памет на двойствената природа на Исус Христос; после три лукови главички за Светата Троица; после четири картофа - по един за всеки от евангелистите; после седем морковчета като напомняне за седемте добродетели; девет лъжички постно масло за деветте чина на безплътните сили; дванадесет маслинки за дванадесетте апостола; четиринадесет лъжички мед в памет на четиринадесетте стадия на Кръстния път; тридесет печени ядки - по една за всеки сребърник на Юда; тридесет и три сладки сухарчета за всяка година от земния живот на нашия Бог, четиридесет глътки кафе в памет на неговия четиридесетдневен пост в пустинята; седемдесет и две стафиди по броя на тълкувателите на словото Божие. Ето как постя аз, отче. Без божествена притча залък не слагам в устата си!
- Добре, дъще моя, ще ти наложа малка епитимия, по-скоро заради традицията. Като я изпълниш, ще ти дам опрощение на греховете.
- С радост, отче, ще се потрудя за спасението на душата си!
- Добре, нека дивата круша в двора ти помогне за твоето съвършенство. Изяж единадесет хиляди от плодовете на тази круша в памет на единадесетте хиляди свети девственици, убити в град Кьолн. Като го направиш, ела веднага да ти опростя греховете!

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

0 Response to "Пост и притчи"

Публикуване на коментар