Притча за сплетника (легенда за кокосовия орех)

Преди много, много години в царския дворец в Бирма се явили трима души, изгонени от своята държава за различни престъпления. Изгнаниците били крадец, вещица и сплетник. Царят наредил да дадат на вещицата и крадеца достатъчно пари, за да устроят живота си и ги пуснал да си вървят. Обяснил решението си с това, че те са вредили на другите от немотия и когато имат добър живот, няма да има причина да вършат повече злодеяния. А за сплетника наредил веднага да бъде екзекутиран, защото сплетникът си е сплетник при всякакви обстоятелства и злият му език не може да бъде вързан по никакъв начин.
Царската заповед била изпълнена. Обезглавили сплетника и главата му останала да лежи в прахта.
На следващия ден един от царските стражи по време на обиколката си минал през мястото за екзекуции. Главата на сплетника лежала на същото място и изведнъж започнала да сипе злобни закани срещу царя. Изплашен, стражът изтичал в двореца и предал всичко на царя. А той решил, че войникът се подиграва с него и заповядал да убият и него. Когато го завели на мястото за екзекуции, главата злобно се разсмяла - даже след смъртта си успяла да посее раздор. Войниците вкупом се върнали в двореца и разказали на царя. Тогава той разбрал, че работата е наистина сериозна и заповядал да заровят главата на сплетника дълбоко в земята.
Така и направили. След време на същото място изникнало невижданото дотогава кокосово дърво. В Бирма вярват, че бълбукането, което се чува, когато разклатиш кокосов орех до ухото си, е речта на сплетника. И до ден днешен се опитва да оплете в интригите си всеки, който го доближи.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!


Публикувано от

0 Response to "Притча за сплетника (легенда за кокосовия орех)"

Публикуване на коментар