Поглед от дъното на кладенец

... или по-право "жаба на дъното на кладенеца" е китайски фразеологизъм, който означава ограничен поглед върху нещата. Произлиза от тази басня. А аз ще ви разкажа друга интерпретация - на индийския философ Вивекананда:


Жаба на дъното на кладенеца
В кладенец, недалеч от брега на морето, живеела голяма жаба. Тя се родила там и никога не била излизала навън, даже за един ден. Макар и да не знаела нищо за света, тя се смятала за високообразована и интелигентна особа.
Веднъж, когато се наслаждавала на следобедната си почивка, в кладенеца с плясък паднала жаба от морето. Нашата жаба отворила очи, защото решила, че това е голямо насекомо и се приготвила да го лапне. Колко се учудила, като видяла какво е паднало! "О, Боже! - казала си тя. - Това прилича също на жаба, само дето е различна на цвят." И попитала на глас:
- Хей, коя си ти?
- Аз съм чужденка - отвърнала морската жаба.
- Това и сама виждам. Какво правиш тук?
- Не възнамерявах да идвам, паднах по погрешка. Но се радвам да се запозная с теб, разбира се! 
На нашата жаба и харесал отговора и поискала да научи повече за новодошлата:
- Та откъде казваш, че си?
- От морето.
- Море? Какво е това? Голямо ли е? Колкото моя кладенец?
- Приятелко, - засмяла се морската жаба, - как можеш да сравняваш морето с твоя малък кладенец?
Нашата жаба направила голям скок и пак попитала:
- Колко? Толкова ли е голямо?
- Безсмислено е да сравняваш морето с кладенец. То е хиляди, и хиляди пъти по-голямо.
- Нищо не може да бъде по-голямо от моя кладенец! Ти си лъжкиня и аз не ти вярвам.
- Не вярваш, защото никога не си виждала морето. Ела с мен, ще ти го покажа!
- Никъде няма да ходя! Ти или лъжеш, или не искаш да се съгласиш с мен. Махай се оттук!
Морската жаба разбрала, че е безсмислено да спори повече и си тръгнала.
- Ще ме баламосва тя мен! - възкликнала жабата от кладенеца. - Все едно не знам, че нищо не може да е по-голямо от моя кладенец!
И продължила да скача от едната страна на другата.

Поука: Не развивайте у себе си отношение към живота "жаба в кладенец"! Опитвайте се да оцените и проумеете и гледната точка на другите!

Вивекананда

Малко офтопик, но докато се занимавах с различните интерпретации на историята, се сещах непрекъснато за друг израз: "От дъното на кладенец звездите се виждат даже денем." Не е вярно за съжаление - нито физически, нито метафорично.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

3 Response to "Поглед от дъното на кладенец"

  1. Unknown says:
    7 ноември 2012 г. в 10:53

    Замислих се за момент за мисълта на Вивекананда - да не би да има предвид, че това виждане на звезди е виждане на илюзии и се е опитал да каже, че от дъното на кладенец илюзии се виждат постоянно? (наистина, това не е вярно, но сигурно го е измислил, защото кладенецът е тъмен:))) Щото всъщност звездите, които "виждаме", не са нито там в момента, нито са същите, заради времето за пътуване на светлината до нас. А, от друга страна, Робърт Антон Уилсън казва, че живеем на дъното на няколкохилядикилометров гравитационен кладенец... :)

  2. Gloxy-Floxy says:
    7 ноември 2012 г. в 12:16

    Това за звездите няма общо с Вивекананда. Споменах го, защото "дъно на кладенец" мен за това ме сеща. Не е вярно, а едва ли много хора го знаят. Просто такава дезинформация се е утвърдила от древността. Още Аристотел и Плиний са го твърдели. Среща се и из художествената литература, например в онзи трогателен разказ на О'Хенри за звездата Били Джаксън.
    Инак, някои точно на това са базирали твърдението си, че в тъмнината зрението си изостря.

  3. Unknown says:
    7 ноември 2012 г. в 13:55

    Може да не е съвсем дезинформация - може да не са имали предвид "обикновено зрение", а "духовно". Това по отношение на тъмнината, де, щото тя помага "да видиш" без очи - с третото око. :) Дори и за сънуване и съновидения тъмнината е по-добра среда от светлината.

Публикуване на коментар