Господарят на вълците



Кипърска икона, Х в.
Според църковния календар днес почитаме св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. 
Честито на именниците!
По народния календар започват Вълчите празници.
В народните представи св. Мина е повелител на вълците. Една приказка от самоковско разказва, че една нощ всички вълци се събрали до един кладенец под едно дърво. А на дървото се бил качил един замръкнал пътник. Точно в полунощ пристигнал св. Мина и започнал да раздава плячката на вълците, която им се полага за цяла година. Когато раздал всичко, пристигнал един куц вълк. "За теб остана само онзи мъж, който се е качил на дървото" - рекъл св. Мина и си тръгнал. Зачакал вълкът пътникът да слезе от дървото и да си вземе пая, но като се разсъмнало дошли хора, той се изплашил и избягал. Зарадвал се пътникът, че отървал кожата и си тръгнал спокоен за дома, но точно преди да отвори портата, куцият вълк изскочил от храстите и го изял. 
Затова пастирите не жалят за добиче, отвлечено от вълци на този ден, защото вярват, че това е делът, който им е отреден от св. Мина.

А според католическия календар е денят на св. Мартин, който в народните вярвания също се явява вълчи господар. Една словенска легенда разказва, че св. Мартин бил овчар. Веднъж вълк нападнал стадото му и отнесъл най-хубавата овца. Светецът много се ядосал, настигнал го и го ударил с гегата през гърба. Заповядал вълкът да се храни занапред само с горски дивеч, а оттогава гърбът на вълка е превит от удара с гегата.

Източник: Р. Попов, "Св. Мина в календарната традиция на балканските народи"

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Публикувано от

0 Response to "Господарят на вълците"

Публикуване на коментар