За Шива, Парвати и граховото зърно

В Индия дали гледат грах, не знам, но връзката е такава: 
Намерих си сутринта едно грахово зърно за принцеси, гордо го замъкнах в "Прогимназиални неволи" и поканих всички кандидатки за царкини да си премерят силите. И познайте каква опашка се изви. Не се яви ни една, освен пъргавата Рени, която и без това логически спечели, спаси и прочие всички приказни принцове, които имаше в наличност, и ако Гинес не са проявили още интерес към нея, то е само защото никой не се е сетил да я препоръча. :D За сметка на това пък, трима мъже се наеха да разрешат мистерията на "граховото зърно" просто от спортна злоба. Всичкото което ме подсети, че миналата седмица като превеждах една притча от Максим Мейстер, в блога му видях пост с препратка към "кришнаитски комикси", както сам ги беше нарекъл. Той се беше впечатлил от историята "Шива рибар". 
В нея се разказва...
Веднъж в Кайлас Шива седнал да обяснява на Парвати тайните на Ведите, а тя го слушала внимателно. Минали години, а Шива още не бил престанал да говори. И колкото и да се опитвала да задържи вниманието си, Парвати накрая се разсеяла. Шива страшно се разгневил и възкликнал:
- На теб Ведите не са ти потребни повече, отколкото на някоя рибарка! Да се родиш като една от тях!
В този миг Парвати изчезнала и се превъплътила в новородено в рибарско селище. Намерил я и я прибрал един рибар. Докато Парвати растяла щастливо на Земята, започнала много да липсва на Шива и той решил, че си я иска обратно. Съюзил се с друг бог, който се превърнал в акула и започнал да тормози обитателите на рибарското селище, а Шива убил акулата , по този начин спечелил ръката на Парвати и отново заживели щастливо.
А извода на М.Мейстер беше: "Не мъчете жените с Веди, просто ги обичайте! В противен случай отваряте работа единствено на себе си." Та и аз така с граховите зърна, ще ме прощава Андерсен, ама ще си ги държа за принцове. :)

Публикувано от

0 Response to "За Шива, Парвати и граховото зърно"

Публикуване на коментар