Притча за мечешката услуга

В отговор на потребителско търсене систематизирано мога да кажа следното:
"Мечешка услуга" е фразеологизъм, чийто смисъл се заключава в това, когато имаме проблем и някой се опита да ни помогне, без да сме го молили, в резултат да ни навреди още повече, като с действията си ни създаде още по-сериозен проблем.
Произходът (етимологията) на повечето фразеологизми е от народните приказки или популярни басни. За този са ми известни две: "Мечка и градинар" на Лафонтен и "Мечка и отшелник" на Крилов, които се свеждат до едно и също, ще го преразкажа след малко. 
По такова търсене Гугъл към този момент неправилно ви препраща към "Как мечката пазила лозето" от другия ми блог. Смисълът на тази приказка е друг.
А всичките пространни обяснения са с умисъл, която засяга ограничена част от аудиторията, да уточня в случай, че някой реши да се чувства засегнат. 
И така, да се върнем към съдържанието на басните за "мечешката услуга":

Мечка и отшелник живеели в непосредствена близост. Сприятелили се и взели често да се събират заедно.
Един ден, докато си почивали, муха кацнала на носа на отшелника. Мечката се опитала да я прогони с лапа, но мухата била нахална и се връщала. Тогава мечката се ядосала, грабнала един голям камък и размазала мухата, заедно с главата на приятеля си.
Глупавият приятел може да ти навреди повече от най-умния враг.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

0 Response to "Притча за мечешката услуга"

Публикуване на коментар