Забелязваме ли красотата в ежедневието

Като прочетох заглавието на новината за концерта, веднага се сетих за притчата/експеримента. На мен лично ми доказва единствено нещо, дето и без това си го знам - че светът е просмукан от суета. Но пък каква ми е работата  да споря с "Вашингтон пост"?! :)
Ако историята е минала през новините, моля да ме извините, не ги гледам.

САЩ, Вашингтон, станция на метрото. Хладно януарско утро.
Вече около 45 минути неизвестен цигулар свири едно след друго шест произведения на Бах. За това време покрай него преминават около две хиляди човека. Повечето от тези хора бързат за работа. 
На 3-тата минута някакъв мъж забелязва музиканта. Забавя ход за малко и после отново забързва.
На 4-тата минута: Музикантът най-накрая заработва първия си долар. Някаква жена без да спира го хвърля в шапката му.
На 6-тата минута: Някакъв млад човек се спира да послуша, като се обляга на стената. След известно време поглежда часовника си и продължава нататък.
На 10-тата минута: Тригодишно момченце се спира да погледа цигуларя, но майка му го дръпва за ръката. Тръгвайки, то се обръща назад, но майката отново го подканя да побързат. По подобен начин се държат и няколко други деца, но родителите им, без изключение, не им позволяват да спрат.
На 45-тата минута: Музикантът все още свири. За това време са се спрели да го слушат за малко шест човека, а около двадесет са му хвърлили пари, без да забавят ход. Заработил е 32 долара.
След 1 час: Цигуларят престава да свири и настава тишина. Никой не забелязва това, аплодисменти няма ...

Никой не разбрал (според някои версии само една жена го разпознала), че цигуларят бил Джошуа Бел, един от най-великите музиканти в света. Той изпълнил едни от най-сложните произведения създавани някога на цигулка за 3,5 милиона долара. Два дни по-рано изнесъл концерт пред препълнена зала в Бостън. Билетите стрували средно по 100 долара.
Неговото изпълнение в метрото било организирано от вестника "Вашингтон пост" като част от социологичен експеримент, който целял да установи забелязват ли хората красотата в ежедневието, могат ли да разпознаят таланта при необичайни обстоятелства.


Публикувано от

0 Response to "Забелязваме ли красотата в ежедневието"

Публикуване на коментар