ПРИНЦЕСАТА НА ЖИВАТА ВОДА

Някога, преди времето, в страната Която-Въобще-Не-Съществува, в малка хижа живеело момиченце, наречено Джайда.
Веднъж, разхождайки се в гората, Джайда забелязала, че пчелите са напуснали гнездото си и са оставили малко мед.
-Ще събера меда и ще го занеса на пазара-помислила си тя.-Малко пари няма да са ми излишни.
И хукнала към къщи, за да вземе стъклен буркан. Джайда не била наясно с едно важно обстоятелство в живота си, че причината за бедността и е малък зловреден джин, който полагал неимоверни усилия да не и върви.
Джинът се събудил, усещайки че момичето се кани да извърши нещо полезно. Забързал към мястото на действието с надеждата да успее да навреди за пореден път. Превърнал се в клонче на дървото, на което било пчелното гнездо и се закачил за ръкава на Джайда. Тя изпуснала буркана, той се счупил и медът се разтекъл по земята.
Джинът, още във формата на клонче, се люлеел от смях.
-Сега тя ще побеснее!-кикотел се той.
Но Джайда вдигнала рамене и се казала:
-Е, нищо! Ще дойдат мравките и ще изядат меда. Може пък от това да излезе нещо.
И се отправила към хижата си. По пътя я задминал конник, който, замахвайки с камшика, закачил клоните на черница край пътя и зрелите плодовете нападали по земята.
Джайда си помислила:"Ето, нов късмет! Ще събера плодовете и ще ги занеса на пазара."
Джинът гледал как тя пълни кошницата си и тихичко се смеел. Когато тръгнала към пазара, той се превърнал в магаренце и я последвал.
Джайда стигнала до тържището и седнала да чака купувачи. Магарето се приближило и подушило ръката и. Тя го погалила, а то пъхнало муцуната си в кошницата и разбъркало плодовете. Те станали на каша, а по земята потекъл сладък сок. Зловредното животно с радостен рев се скрило в храстите.
Момичето погледнало тъжно унищожената стока. Случило се така, че в този момент оттам в носилката си преминавала кралицата.
-Стойте!-викнала тя на носачите.-Това бедно момиче току-що загуби всичко, което има. Искам да и помогна.
Тя взела Джайда със себе си и започнала да я покровителства. Дала и хубав дом и и помогнала да започне търговия. Момичето било трудолюбиво и всичко потръгнало чудесно, но джинът , разбира се, не спял. Една нощ подпалил дома и складовете на Джайда. Тя едва успяла да се спаси от пламъците. Пред горящите стени на дома си, видяла пътечка от мравки, които се опитвали да спасят събраното от тях зърно. Момичето дръпнало камък, за да им помогне и под него избликнал извор.
Не след дълго целият град се бил събрал до разрушения и дом.
-Чудо!-крещяли хората.-Живата вода! Предсказанието се сбъдна!
Джайда недоумявала за какво е този шум. Разказали и за предсказанието, което гласяло, че след голям пожар и много бедствия, ще избликне извор. Ще го отпуши момиче, което не обръща внимание на нещастието. Този извор ще бъде последния от фонтаните на живота.
Така малкото момиче Джайда се превърнало в Принцеса на Живата вода, която дарява безсмъртие на тези, които не обръщат внимание на нещастието.

Публикувано от

0 Response to "ПРИНЦЕСАТА НА ЖИВАТА ВОДА"

Публикуване на коментар