Л.Н.Толстой:"Човекът е дроб ..."

В българските страници се търкалят такива волни интерпретации на оригиналната сентенция, че се чудя да се смея ли, да плача ли: "Май Чехов го беше казал ...", "Човекът е правилна дроб, на която числителят е мнението на другите за него, а знаменателят собственото му мнение за себе си." Да бе, ама филма не бил шведски, ами съветски. И не "Баба дала на войника", ами "Балада за войника".
Толстой ни повече, ни по-малко е казал това:

Человек  есть дробь. Числитель - это, сравнительно с другими, - достоинства человека; знаменатель -  это оценка человеком самого себя. Увеличить своего числителя - свои достоинства -  не во власти человека, но всякий может уменьшить своего знаменателя - своё мнение о самом себе - и этим уменьшением приблизиться к совершенству.

Ни се говори за правилност, ни за чуждо мнение ...
Формулата му дали е вярна, не мога да преценя. Ако допуснем, че да, методиката му за доближаване до съвършенство даже и да е работила някога, което ме съмнява, към днешна дата по-скоро ще те докара до самоубийство, отколкото до съвършенство (без да твърдя, че голото фукане ще ти отвори райските порти).
И въобще, не се съгласих - ни с превода, ни с Толстой, който и без това не ми е любимец. А още по-въобще, отивам да си напиша една приказка за неметафорични дроби, където нещата са безспорни и солидни и не ме докарват до крайни форми на възмущение и несъгласие. :)







Публикувано от

8 Response to "Л.Н.Толстой:"Човекът е дроб ...""

  1. Unknown says:
    5 септември 2012 г. в 9:55

    Ааа, има резон в тази формула на Толстой, според мен. То е видно - колкото по-голям ти е знаменателят, толкова повече стойността на дробта се доближава до Нулата - и всъщност това е по-вероятно да те докара до самоубийство. :) (ако приемем, че дроб с 0 знаменател не е дроб - както пишат по учебниците:)

  2. Gloxy-Floxy says:
    5 септември 2012 г. в 10:41

    Мислиш, че човек, който се смята за почти пълно нищожество, е почти съвършен?

  3. Unknown says:
    5 септември 2012 г. в 10:54

    Това, че някой няма раздуто мнение за себе си, не значи, че се смята за почти пълно нищожество. Тук става дума за числа и стойности, за обща стойност. Аз си го превеждам в моите системи на убеждения като нещо такова: ако се мислиш за по-голям от Света/Творението - стойността ти клони към Нула. Чиста математика, без емоции и чувства.:) Не знам, мен Толстой винаги ме е очаровал - не мога да се начудя на факта, че бил работил като слуга при някакъв, за да види какво е - макар че самият той е богат аристократ. :)

  4. Gloxy-Floxy says:
    5 септември 2012 г. в 11:14

    :) Не, ти не ме разбра. Когато делиш на много голямо число(самочувствие в случая), т.е. както го разглеждаш ти, ще получиш "обща стойност" близка до нула, ок. Аз те питах за обратното - при самочувствие, клонящо към нула, като "обща стойност", както го наричаш, ще получиш огромно число. Това ли е начина да си съвършен? Освен това в неговата формула не се търси съотношение м/у света и човека, а м/у обективната и субективната оценка за въпросния човек, което уж да ни даде реалната му стойност ... :)

  5. Unknown says:
    5 септември 2012 г. в 11:25

    Така ми се струва, да, затова приемам за вярна тази формула. Приемаме също - че Толстой има предвид обикновени дроби - а не примерно такива 4/0,1 - те вече не са обикновени. Например - светът обективно оценява някой човек, който е много велик, с 20. Той се оценява като 1. И пак си остава цяло число - не по-малко от това, което му дава Светът. Ако сам се оцени на 21 - стойността му се намалява - т.е. намалява и съвършенството му. (нали има разни постулати за свещеността на целите числа, т.е. съвършенството им):)

  6. Gloxy-Floxy says:
    5 септември 2012 г. в 13:22

    :)ок

  7. Unknown says:
    6 септември 2012 г. в 8:16

    формулата ще е вярна, ако знаменателят е ограничен отдолу с единица: >=1

  8. Gloxy-Floxy says:
    6 септември 2012 г. в 8:52

    Което не ме прави по-съгласна с него. Принципа "Увеличить своего числителя - свои достоинства - не во власти человека" го чета като никакъв опит за развитие и цял живот ако не табула раза, то почти.

Публикуване на коментар