Легенда за каменните жени

Baba 0084

Много отдавна в скитските степи живеело племето на сарматките. Считало се, че те са произлезли от амазонките. Били жени-воини, непризнаващи мъжката власт. Раждали децата си от пленени в битка силни мъже, които после убивали.
Веднъж в сражение тяхната предводителка била победена от скитски воин. По законите  на племето,  той имал правото да я убие, но не пожелал - отдавна бил влюбен в нея и само като я победи в бой, можел да я завоюва. Останал да живее с нея, но сърцето на гордата царица не можело да го приеме и да го признае за равен. Не вярвала и в любовта му. Тогава той и предложил да го подложи на изпитание. Дълго мислила сарматската царица и накрая поискала в знак на чиста и безкористна любов да и донесе символа на слънцето - цветето "майка и мащеха". 
Било посред зима, а степта - покрита със сняг. Неизпълнима задача дала царицата,  но любовта на воина била така силна и толкова чисти помислите му, че богинята на земята Апи го съжалила и му дала заветното цвете. Поднесъл го на любимата си, но тя го отхвърлила за пореден път, обвинила го в магьосничество и заповядала да го убият. Когато първата капка кръв паднала на земята, страшно се разгневила богинята на земята. Снегът наоколо се стопил и земята пожълтяла от пожеланото от предводителката цвете. Тогава тя разбрала, че е сгрешила - убила е невинна душа, а с нея и истинската любов. Тогава се вкаменила от мъка. Заедно с царицата се вкаменили и останалите жени от племето, в които горял пламъка на недоверието към мъжката любов.
Племето загинало, но жълтите цветя и до днес кичат степта и напомнят, че гордостта убива истинската любов.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! 

Публикувано от

6 Response to "Легенда за каменните жени"

 1. Рая Христова says:
  20 септември 2012 г., 11:57 ч.

  Бррррр настръхнах физически! Ох горките ни мъже :(

 2. Gloxy-Floxy says:
  20 септември 2012 г., 13:22 ч.

  :) Ами аз нали обичам обективността, реших, че не може само истории за наранени жени, и мъже има.

 3. The Law says:
  20 септември 2012 г., 23:28 ч.

  Cтрахотно!

 4. Gloxy-Floxy says:
  20 септември 2012 г., 23:45 ч.

  Мерси!

 5. Анонимен Says:
  21 септември 2012 г., 13:55 ч.

  Има генетическа връзка между сармати и българи.

 6. Gloxy-Floxy says:
  21 септември 2012 г., 19:04 ч.

  Звучи многозначително. :)

Публикуване на коментар