Притча за двете гномчета

(детски терапевтични приказки и притчи)

Една много симпатична интерпретация за деца  на индианската приказка за двата вълка в душата на човека и послание за първия учебен ден от една начална учителка
Знаете, че преимуществено превеждам от руски. И този текст е такъв. Хубаво е, че поне в Русия още не са забравили, че ролята на училището е не само да обучава, а и да възпитава. И резултатите от второто облекчават първото.

Много отдавна, в онзи първосептемврийски ден, когато моята майка ме доведе като първокласничка в своя клас, чух от нея на първия си урок притча за две малки човечета. С тази притча, в която вярвам и до днес, завърших първия си урок с моите първокласници. Оттогава я разказвам на всеки випуск и на срещи с колеги ...

А самата притча - ето я - една такава детска и дълбока. Ще ви я разкажа.

В сърцето на всяко дете при раждането му се заселват две гномчета - едното е добро, а другото зло.
Когато детето расте, то върши хубави неща заедно с доброто гномче: един ден е казало "благодаря", оправило си е леглото, измило си е зъбите, вдигнало е чинията си от масата, научило си е уроците; друг ден е посадило растение, посетило е някой самотен, възрастен човек.
А лошите постъпки върши заедно със злото гномче: един ден е измърморило "здрасти", не си е научило урока, тормозило е котката; друг - не си е измило зъбите, не е отстъпило място в трамвая на възрастен човек, обидило е приятелчето си, прекършило е дърво.
Ето така, когато човек помага на другите, внимателен и грижовен е с тях, когато се стреми да се отнася с околните както би искал те да се отнасят с него, когато дарява радост на хората с думите и постъпките си, помага на старите и болните, иска да се труди и да обогатява разума си, тогава е здраво и щастливо доброто гномче, то расте в душата и от това очите на човека стават приветливи. Тогава е приятно да си редом с него, той радва с присъствието си околните.
Когато човек е груб, обижда приятелите си, не се притичва на помощ, лъже, прави си оглушки за каквато и да е работа, тогава е доволно злото гномче и много страда доброто. "Обичай само себе си, грижи се само за себе си, бъди егоист!" - нашепва лошото гномче. Неприятно е редом с такъв човек, самотно и хладно. А очите му са студени и жестоки.
Кое гномче искаш да отгледаш в душата си? Много зависи от теб. Не върши необмислени неща. Винаги преценявай как би искал да постъпят с теб. Ти и само ти си контрольор на душата си! А да се проверяваш е нужно всеки ден. Преди сън, когато затвориш очи, припомни си днешния ден. На кое гномче помогна повече? И се опитай утре да не повтаряш допуснатите грешки.
И на което гномче помагаме, такива и ще пораснем - добри и приятни за околните или лоши и отблъскващи.

Толкова тихо слушаха притчата първите ми ученици. И аз отново я преживях с тях и си обещах винаги в душата ми да има място за добротата ...

Вера Илюхина

Нека в душите и на децата, и на учителите, и на родителите се разпростират нашироко добрите гномчета! Честита и спорна нова учебна година!

Публикувано от

0 Response to "Притча за двете гномчета"

Публикуване на коментар