ПИГМАЛИОН И ГАЛАТЕЯ

(избрани картини с този сюжет в албума "Пигмалион и Галатея" на страницата на Притчите във Фейсбук )

Афродита дарява щастие на онзи, който вярно и служи. Така дала тя щастие и на Пигмалион, великия кипърски ваятел. Пигмалион ненавиждал жените и живеел уединено, избягвайки брака. Веднъж той изработил от блестяща бяла слонова кост статуя на момиче с необикновена красота. Тази статуя стояла като жива в ателието на ваятеля. Би казал човек, че тя диша и всеки момент ще започне да се движи, ще тръгне и ще заговори. С часове се любувал художникът на своята творба и накрая се влюбил в статуята, създадена от самия него. Той и подарявал скъпоценни огърлици, гривни и обеци, обличал я в разкошни дрехи, украсявал главата и с венци от цветя.
Колко често шепнел Пигмалион:
- О, да беше жива, да можеше да отговаряш на думите ми, колко щастлив щях да бъда!
Но статуята била няма.
Дошли празниците в чест на Афродита. Пигмалион принесъл в жертва на богинята на любовта бяла телица с позлатени рога; той протегнал към богинята ръце и зашепнал молитва:
- О, вечни богове, и ти, златна Афродито! Щом можете да дадете на молещия се всичко, дайте на мен жена, прекрасна като тази статуя на момиче, която сам направих.
Пигмалион не смеел да моли боговете да вдъхнат живот на статуята му, страхувал се да не разгневи с такава молба боговете-олимпийци. Ярко лумнал жертвеният пламък пред образа на богинята на любовта Афродита; с това богинята като че ли давала на Пигмалион да разбере, че боговете са чули молбата му.
Ваятелят се върнал у дома си. Той пристъпил към статуята и, о, щастие, о, радост: статуята оживяла! Сърцето и тупти, в очите и свети живот. Така богинята Афродита дала на Пигмалион жена хубавица.

Николай Кун "Старогръцки легенди и митове"



Публикувано от

3 Response to "ПИГМАЛИОН И ГАЛАТЕЯ"

  1. nana says:
    30 януари 2011 г. в 10:21

    Това е прекрасно.Щом се сбъдват желанията, мечтите...

  2. Unknown says:
    30 януари 2011 г. в 19:15

    Не знам как един женомразец решава да създаде статуя на жена. Или може би никоя от живите не е била достойна за погледа му. И в двата случая Афродита е превишила правата си.

  3. Gloxy-Floxy says:
    30 януари 2011 г. в 20:33

    :) Сигурно второто.
    За Афродита не знам. :)

Публикуване на коментар