Преображение

Според Библията на този ден Исус разкрива пред трима от учениците си божествената си същност на планината Тавор. Лицето и дрехите му заблестяват с ослепителна светлина. Беседва с двама от старозаветните пророци и глас от небето го назовава като син Божи.
Според народните вярвания през нощта на Преображение небето се разтваря както на Богоявление и чистите по душа могат да видят Бога. През деня Господ "пребраздява" небето със слънчев лъч, което е знак, че е време за есенната оран. Времето се пречупва и водата в реките започва да изстива. На този ден се бере първото грозде и се освещава в църквата, след което се раздава на близки и съседи. А в по-северния християнски свят, където няма грозде или още не е узряло - ябълки. Според народните поверия плодовете, които ще се освещават, не се ядат до този ден. Но няма такава църковна забрана за миряните, само за някои монаси. Ритуалът с освещаването на плодовете е за благодарност към Бог за изобилието, с което ни е дарил. Според поверията до този ден също не се ядат и къпини. Казват, че когато Господ създал гроздето, Дяволът, за да му подражава, създал къпината. И не бива да се вкусва дяволският плод преди създадения от Бога.
Има изобилие и от именници. На този ден празнуват Сотир и Спас (отново :) ), а според някои източници всички с имена, производни на Христос - Христо, Христина, Християн, както и Светлин, Светла и Сияна.

Честито Преображение Господне! И хубав празник на всички именници!


Публикувано от

0 Response to "Преображение"

Публикуване на коментар