Все в пътя гледах, а как налетях в копривата?!

от серията с персийските пословици и поговорки

Един господар имал много старателен слуга. Винаги се отнасял внимателно към всяка възложена му задача, защото силно се страхувал да не предизвика с нещо гнева на господаря си.
Един ден господарят повикал слугата и му заръчал:
- Вземи китайската чаша и иди до пазара да ми купиш супа.
Слугата тръгнал към пазара и ходел много внимателно, защото чашата била изключително ценна и скъпа и ако я счупел, го чакали големи неприятности. Вървял по една пуста улица и го залаяло куче. Той се уплашил и хукнал да бяга. А кучето, провокирано от страха му, го подгонило. Колкото по-силно бягал слугата, толкова по-яростно го гонело кучето. В паниката и уплаха си излязъл от пътя, оплел се в една коприва и паднал. Кучето, като видяло падналия човек, го подушило и си отишло. Но ценната господарска чаша била строшена. Като осъзнал това, слугата ревнал на висок глас. Започнали да се събират хора, да разберат какво се е случило. Слугата кършел ръце и повтарял:
- Все в пътя гледах, а как налетях в копривата?!
Опитали се да го успокоят, но безуспешно. 
През това време господарят вече силно огладнял, а слугата го нямало и нямало. Почакал, почакал, пък тръгнал да го търси. Отишъл на пазара, където го пратил, питал дали слугата му е идвал в този ден, но никой не го бил виждал. Разгеле, минал един човек, който идвал от улицата, където слугата плачел безутешно над разбитата чаша и казал на господаря му какво се е случило. Отишъл човекът да прибере слугата. Като видял в какво състояние е, му рекъл:
- Успокой се, няма да те накажа! Ставай да се прибираме в къщи!
Надигнал се слугата и тръгнали, но през целия път онзи не спрял да приплаква:
- Все в пътя гледах, а как налетях в копривата?!

Оттогава за хора, които силно изживяват възникнал проблем и не спират да се измъчват започнали да казват: "Все в пътя гледа, а как налетя в копривата".

 При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

0 Response to "Все в пътя гледах, а как налетях в копривата?!"

Публикуване на коментар