Божествена тайна

Един последовател непрестанно досаждал на суфийския учител Абу Саид с молба да сподели с него някоя божествена тайна. Това омръзнало на учителя до такава степен, че заповядал да хванат една мишка и да я затворят в гърне. После дал гърнето на молителя със заръката в никакъв случай да не отваря гърнето.
Човекът изтърпял няколко дни, но накрая не могъл да издържи и отворил гърнето. Като видял какво има вътре, разгневен отишъл при учителя.
-Помолих те да споделиш с мен божествена тайна, а ти си ми дал мишка в гърне! - упрекнал го той.
-Дадох ти мишка в гърне и ти не успя да опазиш тайната и. Как тогава възнамеряваше да опазиш тайната на Всевишния? - отвърнал Абу Саид.

из "Мъдреците на Изтока", А. Ебрахими Торкаман, ДГУ, 2009

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

2 Response to "Божествена тайна"

  1. Анонимен Says:
    4 април 2012 г. в 21:39

    фен съм на блога, следя го от няколко години, поздравления за упоритостта и желанието :). Отправям 1 градивна критика, като дизайнер и човек, който носи очила поради непрестанно стоене пред компютъра, новият цвят на текста е красив, но нефукционален, затруднява четенето и замъглява погледа, поради ниския контраст фон- текст.

  2. Gloxy-Floxy says:
    5 април 2012 г. в 9:05

    Благодаря!
    Имах тия подозрения за цвета на текста и май трябваше тук да пусна една анкета. Моите възприятия не са обективни в случая, защото знам съдържанието предварително. Питах приятели и имаше само един отзив май - така си е добре - и се отказах от спешни промени. Ще гледам да сменя целия шаблон в обозримо бъдеще, за да не ви изтезавам. Предпочитам да ползвам готови и този даже и да го разръчкам и да потъмня текста, не съм сигурна, че ще има 100 %-ов ефект, защото без да съм специалист нещо ми тънее и дребнее още шрифта ...
    Ок, ще гледам да го оправя бързо, но не се ангажирам и със срок, защото идват празници и ще щъкам насам-натам. :)

Публикуване на коментар