Златото и диамантът

Отдавна, много отдавна, когато Синият Нил бил толкова широк, че даже крокодилите не можели да го преплуват, Златото заспорило с Диаманта кой от тях е най-благороден и силен на Земята.
-Аз! - казало Златото. - От мен отливат корони за султаните, шаховете и кралете, цариците носят ковани златни гривни на нежните си ръце, златни пръстени украсяват тънките им като тичинки на лотос пръсти. Заради мен на Земята е пролята толкова много кръв, че с нея би могло да се напълнят всички кладенци на света и езерото Чад. Ти, Диаманте, си само нищожен придатък към моята златна слава.
-Лъжеш се, Злато - възразил Диамантът, - заради мен също са се водили кръвопролитни войни, аз също крася троновете, скиптрите и пръстените на фараони, раджи и шахини.
-Е, щом е така, хайде да попитаме Слънцето, което е по-могъщо и по-ценно от нас - предложило Златото и те се обърнали с въпроса си към вечното светило.
-Не ви чувам - отвърнало Слънцето. - Приближете се още и ми разкажете за какво спорите там на вашата угаснала звезда.
Тогава Златото и Диамантът тръгнали по Млечния път и се приближили към Слънцето. Изведнъж Златото почервеняло, после побледняло и като се стопило, се изляло на Земята като златен дъжд. А Диамантът се върнал обратно, също такъв блестящ и твърд, какъвто бил и по-рано. Оттогава Златото вече никога не спорело с Диаманта, като му отстъпило веднъж завинаги "палмата на първенството".

арабска легенда
Р.Валаев, "Легенди за скъпоценните камъни"

Публикувано от

8 Response to "Златото и диамантът"

 1. ivo_isa says:
  9 април 2012 г., 10:25 ч.

  Този който е писал притчата явно не се е опитвал да загрява диаманти. ;-)

 2. Gloxy-Floxy says:
  9 април 2012 г., 10:57 ч.

  :D Ти опитвал ли си?

 3. Анонимен Says:
  9 април 2012 г., 18:18 ч.

  ...ако златото се е разтопило, то диамантът би следвало да се превърне в графит.

 4. Gloxy-Floxy says:
  9 април 2012 г., 20:09 ч.

  Иии, чак при 2000 градуса. Ако държите строго да се придържам към науката, трябва да спра да пиша приказки. :)

 5. ivo_isa says:
  9 април 2012 г., 23:24 ч.

  В кислородна среда просто изгаря.

 6. Gloxy-Floxy says:
  10 април 2012 г., 8:43 ч.

  Те ходели по Млечния път. Дали там се диша с пълни гърди - не знам, ти ще кажеш. :D

 7. ivo_isa says:
  12 април 2012 г., 12:42 ч.

  Дълга разходка ще да е била при температури близки до 0°К.Как не са се изгубили на някоя пресечка ;-) До преди 200 години не се е знаело за безвъздушното пространство.

 8. Gloxy-Floxy says:
  12 април 2012 г., 13:44 ч.

  Освен да се обърнеш към автора за уточнения, друго не мога да предложа. :) Руското издание е от '77, има шанс да е още жив. Това пише: "Арабите имат такава легенда ..." и единствено той знае каква част от нея са негови вметки/разширения/фантасмагории. :)

Публикуване на коментар