Чаените божества

В китайската култура има три чаени божества:
 • Шен Нун - божественият земеделец или орач на духа, живял по предание преди близо 5000 години, един от първопредците на китайците, пръв открил лечебните свойства на чая;
 • Лу Юй - реална историческа личност; живял в епохата Тан; основоположник на чаената култура в Китай и автор на първата чаена енциклопедия;
 • Цян Лун - император от последната цинска династия; "най-чаеният" от всички императори.
Най-интересни са сведенията за Лу Юй. Той бил изоставен още като бебе пред портите на будистки манастир и отгледан от монасите. В манастира получил първите си знания за чая. Когато пораснал, започнал да пътува и да проучва качествата на различните сортове чай. Живял и като отшелник, по което време усъвършенствал и систематизирал знанията си и написал своя знаменит "Трактат за чая" или "Чаен канон". Бил поканен да гостува на императора и за умението си да приготвя чай награден с почетна титла. Имал възможността да остане на служба в двореца, но отказал и продължил да пътешества и да се усъвършенства. Прецизирайки и най-дребните детайли при приготвянето на животворната напитка, станал тънък познавач даже на различните видове вода, за което разказват следната невероятна легенда :) :

Веднъж, гостувайки на знатна особа, Лу Юй се ангажирал да приготви чай. За целта изпратил войник от имението да донесе гърне с вода точно от средата на реката. Когато войникът се върнал, чаеният мъдрец опитал водата и се намръщил:
– Тази е от брега!
Войникът започнал да се кълне, че е изпълнил точно заповедта и селяните от крайбрежието са му свидетели. Но Лу Юй без да го слуша отлял повечето от водата и я опитал пак.
– Ето това е водата, която ми трябва! - заявил той доволно.
Тогава войникът си признал, че като приближил до брега, лодката се заклатила и част от водата се разляла. И той долял гърнето с вода от брега.

:D Противоречи на всякаква наука, но целенасоченият извод е ясен: Тайната е в детайлите! 

Публикувано от

2 Response to "Чаените божества"

 1. keti531953 says:
  11 май 2013 г., 10:17 ч.

  И Лу Юй е като мен...и аз така надушвам кромида ,дори и по ножа...

 2. Gloxy-Floxy says:
  11 май 2013 г., 10:30 ч.

  Ахахах, Кет!

Публикуване на коментар