Магарето, което искало да стане кон

На магарето му омръзнало това, че името му служи за нарицателно и решило да стане кон. Започнало ежедневно да се упражнява да цвили като кон, но все не се получавало. Работата стигнала дотам, че макар и така да не се научило да имитира коня както трябва, забравило и своя магарешки рев. 
-Какви са тези странни звуци, които издаваш? - го попитал един ден бикът.
-Виждаш ли, омръзна ми все да викат "магаре, магаре" и реших да стана кон. Но докато се учех да цвиля, което така и не успях, забравих да рева.
-То е ясно, че от теб кон няма да стане - казал бикът. - Ще е добре, ако се получи поне нормално магаре!

ингушетска приказка

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

4 Response to "Магарето, което искало да стане кон"

  1. Rosen says:
    25 януари 2012 г. в 13:05

    Мда, магаретата ги забравихме, пък и те душа носят :) Сега ако се намери и една притча за магарета, която да не ги осмива или да ги дава за нарицание, би ми било много интересна.

  2. Gloxy-Floxy says:
    25 януари 2012 г. в 14:18

    То има, отпреди седмица-две, "Мъдрото магаре".

  3. Rosen says:
    25 януари 2012 г. в 15:24

    А да верно. Днес май съм ял много желязо или съм облякъл бронята на монаха от предната приказка, че ми влияе май силно магнитната буря и трудно мисля хихих

  4. Анонимен Says:
    25 януари 2012 г. в 17:47

    Един ден магарето на един фермер паднало в кладенеца. Животното жално ревало с часове докато фермерът се чудел какво да направи.
    Накрая решил, че магрето така или иначе е твърде старо, кладенецът е отдавна сух и трябва да бъде запълнен и в края на краищата не си струва да се мъчи да извади магарето.
    Извикал на помощ всичките си съседи с лопати да заринат кладенеца.
    В началото магарето разбрало какво става и заревало ужасено. После, за учудване на всички, утихнало. След няколко лопати пръст фермерът погледнал в кладенеца и бил изумен от това, което видял.
    След всяка лопата пръст на гърба си магарето правело нещо изумително. То разтърсвало тяло, пръстта падала и то стъпвало на нея. Така продължило и после - отърсвало се от пръстта и се покачвало на нея.
    Съвсем скоро за узимление на всички то излязло то кладенеца и щастливо се ухилило :)
    -------------
    Животът ще рине отгоре ти пръст и мръсотия. Номерът е да се отърсиш от нея и да направиш стъпка нагоре. Всяка неприятност е стъпало. Ние можем да излезем дори от най-дълбокия кладенец като просто не спираме и никога не се отказваме.
    Запомни тези 5 прости правила да бъдеш щастлив:
    -Освободи сърцето си от злоба - прощавай
    -Освободи ума си от тревоги, повечето никога не се случват
    -Живей просто и се радвай на това, което имаш
    -Давай повече
    -очаквай по-малко

    5ко

Публикуване на коментар