Банго Васил

Циганската Нова година е и идва Банго Васил. :)
От многобройните легенди за него, които в крайна сметка се свеждат до това, че ги спасил от изтребване, харесвам най-много тази:

Веднъж циганите огладнели и за да се заситят, започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дявола. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат и били спасени.

Източникът е тази циганска читанка, в която има още много варианти на легендата и подробно описание на празника Василица. 
А другата, която ми допада, свързва в спасението им двамата светци, които почитат - св. Василий и св. Георги. Мисля, че я прочетох в "Клуб 50+" преди време.

Всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги им дожаляло и скрили по едно циганче, единият - момче, другият - момиче.
Минало време, дошъл празник. Седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава двамата светци довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват и настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен.


Публикувано от

0 Response to "Банго Васил"

Публикуване на коментар