Въртенето на планетите

- В нашата Слънчева система законът е прост: ако искаш да живееш, трябва да умееш да се въртиш - поучавал Юпитер Венера. - Знаеш ли защо досега нямаш спътник? Защото докато се завъртиш веднъж, другите вече са навъртяли по 500 кръга. И са захванали всички стоящи небесни тела, докато ти броиш звездите! Даже Меркурий, дето си ходи ерген, залудо четири пъти по-бързо от теб се върти. Не, миличка, тази работа не става с туткане. Мислиш, че моите 67 луни даром съм ги взел? Нищо подобно! Знаеш ли как ми се наложи да се повъртя? Е-хе!
Венера слушала това вече за хиляден път. Отдавна и писнало да обяснява,че не е задължително активно да си въртиш задника, за да се покажеш от най-добрата си страна. И че не всеки попаднал в полето на притеглянето и, и е интересен. И че истинският спътник е не този, който просто се върти наоколо, а който още и грее. И че не са и нужни никакви луни, щом го има Слънцето. И ... Всъщност, какво има да се говори?! Венера мълчи и бавно се върти около оста си.
Всички останали планети подражават на Слънцето. Накъдето се върти то, натам и те. А Венера се върти в обратната посока. Не, това не е бунт или протест. Просто тя смята, че е особено важно да има не само такива, които се въртят натам, накъдето и ти, а и такива, които се завъртат насреща ти.

Сергей Стеинвил

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

0 Response to "Въртенето на планетите"

Публикуване на коментар