Ходът на Комати

Имам по-опростена интерпретация на този текст ("Богатство и Бедност"), но предполагам, че това е оригиналът.

Веднъж сестрите-богини Джештха (на лошия късмет и нещастието) и Лакшми (на благополучието) се скарали коя е по-красива. Не успели сами да решат спора и се отправили към съседната къща, където живеел Комати, с молба той да отсъди.
Това се оказало сложна задача.
В действителност, Лакшми била по-красива. Но ако кажел това, Джештха можела да го прокълне и да го обрече на бедност. Ако признаел Джештха, можело пък Лакшми да го изостави. И в двата случая се обричал на беди. Затова замислил да даде и на двете внимателно подбрани, удовлетворителни отговори, които да им доставят удоволствие.
Престорил се, че ги оглежда внимателно и накрая тежко се произнесъл:
- О, Джештхадеви! Откровено казано, Вие сте най-красива когато се обърнете с гръб и вървите изпълнена с изящество и грация.
- О, Лакшмидеви! Вашият образ е наслада за окото, когато вървите напред, без да се обръщате. И ако всяка от вас се движи така, както казах, правдивостта на думите ми ще стане очевидна.
И двете останали изключително доволни от ласкателствата му. На всяка и се струвало, че превъзнася единствено нея. Така той не само решил трудната задача, а и си спечелил благосклонността им.

Оттогава, ако някой се опитва да не се замесва дълбоко при решаването на спорни въпроси или се стреми да не накърни интересите и на двете страни, в Андхра-Прадеш наричат такова поведение "хода на Комати".

индуистка притча

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!


Публикувано от

0 Response to "Ходът на Комати"

Публикуване на коментар