За постното сирене и за овцете и козите

Още една история от "Спомени и анекдоти за великотърновци" на Сава Русев и оставяме книжката намира, защото и без това трябва да посрещаме баба Марта. Тази е за поп Тодор. Преразказвам я частично и в обратен ред.

След Първата световна война било трудно да се намерят и да се доставят качествени хранителни продукти. Продавало се обезмаслено сирене. Като нямало друго, и за него се извивала опашка. Минал покрай една такава поп Тодор. Разбрал за какво са се наредили хората, опитал сиренето и казал:
-От това сирене можете да ядете и на разпети петък. Не е грешно, защото въобще не е блажно.

А аз си мисля, че към днешна дата всичкото сирене, дето ни го продават е от тая категория. 70% е куча марка и трудно можеш да разбереш, че е сирене, какво останало да е "блажно". А останалите 30% е "здравословно". Само струва 3-4 пъти повече от първото, инак си е пак същото. Та ако не си правите сиренето сами или някой да ви го прави на село, отсъства почти всякаква вероятност да съгрешите, похапвайки сиренце през постите. :D

В някакъв период след Освобождението се гледали много кози. Както е известно, искат далеч по-малко грижи от овцете. Но като се намножили, унищожавали обширни зелени площи, особено младите гори. И правителството приело закон за защита на горите. Започнали масово да колят козите и на пазара имало много козе месо. На опашка за такова се бил наредил и поп Тодор. "Дойде време да колят и брадатите" - подкачил го някакъв зевзек от опашката. Попът помълчал, па рекъл:
-Ще ви разкажа една приказка. 
Веднъж овцете се присмели на козите, че имат смешни кози бради. На козите им станало много мъчно от подигравката и решили да си обръснат брадите, за да не им се смеят. Но една коза отишла да пийне вода на кладенеца и се огледала в него. Видяла, че наистина има смешна брада, но ако я махне, ще заприлича на овца. И в крайна сметка решили, че по-добре да имат смешни бради, отколкото да заприличат на овце.

по "Спомени и анекдоти за великотърновци" от Сава Русев


Публикувано от

2 Response to "За постното сирене и за овцете и козите"

  1. Анонимен Says:
    2 март 2012 г. в 22:17

    Много интересно и любопитно. Продължавайте в този дух.

  2. Gloxy-Floxy says:
    2 март 2012 г. в 22:20

    :) Благодаря!

Публикуване на коментар