Притча за св. Валентин (видео)

Честит празник! Бъдете щастливи в любовта!

Филмчето и съответно аудиото са руски. Отдолу съм превела текста.




III век от нашата ера, Рим. На престола е един от най-жестоките императори - Клавдий II. Той преценява, че самотните и бездетни мъже са по-издържливи воини отколкото женените и забранява на юношите до 20 години да сключват брак. Осъзнавайки несправедливостта на подобна забрана, обикновен лекар, който не се отделя от полесраженията, погазва заповедта на императора и започва да провежда тайно сватбени церемонии. И народът започва да разказва за него легенди. Когато те достигат до ушите на императора, той заповядва лекарят да бъде незабавно арестуван и доведен на разпит. Заповедта е изпълнена.
-Любовта е битка, нима не знаеш това? - пита императора.
-Знам - кимва лекарят. - Но знам също и оскатени войници, които храбро са побеждавали врага, защото вкъщи ги чакат любимите им жени. Аз преминах с тях през седемнадесет големи сражения и знам чии имена изхрачват заедно с кръвта, когато режа гангренясалите им ръце и крака. Аз знам кого зоват, когато лежат безпомощни на моята покрита с кръв операционна маса. Те викат своите жени. И оживяват само затова, защото в тяхното замъглено от болка съзнание техните жени идват при тях и им пеят песни за любов, полагат нежно ръце на главите им. И те оцеляват ... Не защото аз съм добър лекар, а защото има за какво да се държат ... Да, тяхната професия е ненавистта. Но това е на повърхността, а отвътре? Вие знаете ли какво ги крепи отвътре? ...

На 14.02.286 г. римският лекар бил жестоко екзекутиран пред многохилядна тълпа. Той се наричал Валентин. Причислили го към светците.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! 


Публикувано от

2 Response to "Притча за св. Валентин (видео)"

  1. Анонимен Says:
    14 февруари 2012 г. в 9:26

    Глокси, благодаря!

  2. Gloxy-Floxy says:
    14 февруари 2012 г. в 11:47

    :) {}

Публикуване на коментар