Как Март се скарал с Май (полска приказка)

Времето предразполага. :)

На земята от самото начало нямало съгласие. Воювали не само хората помежду си, даже месеците не можели да се разберат: защо, видите ли, един има повече дни, друг по-малко? После отново се сдобрявали и се канели един друг на гости. Най-големият гуляйджия сред месеците бил Февруари - два от дните си при Март пропил. Но Март бил алчен, искал още малко да пооскубе Февруари. Поканил го на Масленица (Заговезни) на бал и се хванал на бас, че Февруари няма да се добере до дома му. Февруари се обърнал за съвет към Май, който се бил прочул сред месеците с мъдростта си.
- Вземи със себе си шейна, лодка и каруца - посъветвал го Май. - Ако Март натрупа сняг, ще се качиш на шейната, ако залее земята с дъжд - ще седнеш в лодката, а ако замрази калта по пътищата - в каруцата.
Февруари го послушал и Март не успял да го изиграе, че се наложило и пари да му дава.
Досетил се Март чия работа е това и взел да заплашва Май:
- Чакай да видиш ти, много си позволяваш! Всичките картофи в полето ще ти измразя, листата ще ти попаря!
А Май се засмял:
- Че си зъл - зъл си, но ръцете са ти къси. Гледай аз да не ти пратя топли нощи и да ти скъся дните!
Затова понякога през майските дни се усеща ледения дъх на март, с който попарва зеленината.
А някои твърдят, че този съвет на Февруари дал не Май, а някакъв старец. Затова, когато Март дойде гледа да погуби колкото се може повече старци.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!


Публикувано от

0 Response to "Как Март се скарал с Май (полска приказка)"

Публикуване на коментар