ПРОСЯКЪТ И ЕВАНГЕЛИЕТО

Просяк влязъл в едно село и се приютил в църквата, която била стара и от дъжда вътре протекло. И просякът прогизнал напълно, и гладен бил, и облечен в дрипи, и измръзнал, и уморен от пътя. И влязъл в църквата свещеникът и започнал службата. Взел Евангелието и прочел това място, където било написано: "Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте ..." Чул това просякът и се зарадвал: "Това за мен е казано и скоро желанията ми ще се изпълнят". Но свещеникът отслужил службата и се прибрал вкъщи, без да се погрижи за него. И просякът казал: "Тази книга, която прочете той, лъже". И взел Евангелието, привързал камък към него и го хвърлил във водата. И свещеникът, идвайки в църквата, не намерил Евангелието и попитал просяка: "Къде е Евангелието?" И просякът казал на свещеника: "За какво ти е лъжливо Евангелие? Хвърлих го във водата." Свещеникът се разгневил и започнал да бие просяка. И просякът казал: "Защо ме биеш, безсъвестнико? Ако вярваш, че Евангелието е праведното слово Божие, то защо не изпълниш волята му? Та аз съм странник - не ме приехте, гол съм - не ме облякохте, гладен съм - не ми дадохте да ям, жажда ме мъчи - не ме напоихте. Да не би Бог, нуждаейки се от всичко това, да го е казал само за себе си?"

Вардан Айгекци

Авторът е живял XІІ -ХІІІ в., затова изказът е малко архаичен, но реших, че не е уместно да го променям.

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

17 Response to "ПРОСЯКЪТ И ЕВАНГЕЛИЕТО"

  1. Unknown says:
    16 ноември 2011 г. в 12:48

    Да, а после се чуди защо е просяк (смях)

  2. Gloxy-Floxy says:
    16 ноември 2011 г. в 16:25

    :) На мен ми е тъжничка ..., ама може и просто да се опитва да ме олепи депресията пак, знам ли ...

  3. Unknown says:
    16 ноември 2011 г. в 16:45

    Не, не е тъжна, а много дълбока...В Евангелието иде реч за друга храна и облекло, ама на гладно проповед не върви... Това пусто тяло, ама няма как, в тримерния континиум (смях...мен днес все на смях ме напъва, ама да видим)

  4. Gloxy-Floxy says:
    16 ноември 2011 г. в 17:47

    Аз я приемам като критика към църквата, че бяга от социалната си функция, което към днешна дата у нас няма какво да го коментираме, но написано от монах преди близо десет века съвсем разочароващо ми подейства.
    Инак той има една кратичка басня точно в контекста, който ти казваш. Диалог между църквата и мелницата.

    Смей се, какво по-хубаво от това! :)

  5. Unknown says:
    16 ноември 2011 г. в 21:43

    Аз също я приемам така... Но все пак това е VIII век, а сега:
    Religulous
    Има го преведен в колибката.

  6. Gloxy-Floxy says:
    16 ноември 2011 г. в 22:16

    :) Не, не, няма да ме прилъжеш да гледам филм.

    Какъв блогоподарък искаш за рождения ден? :)

  7. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 0:29

    Не те прилъгвам. Това ти е подаръкът ;-)

  8. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 4:55

    Като погледнем от друга страна, кой пък е вменил на църквата социална функция - изхранване (физическо) и обличане на просяците (както знаем, тя се занимава основно с духовното).Без да и ставам адвокат, разбира се, има много трески за дялане. То държавата като държава, дето това и е ОСНОВНАТА работата бяга , вика калпазани сте, много сте плюскали, ще ви пенсионираме по-късно и то в ХХІ век, когато уж прогресът щеше да ни оправи, телевизорите по-плоски , ние в главите също, навсякъде компютри и роботчета...Че и намаляхме.
    Ама май причината е в моя телевизор, дето се вика, аз нещо съм станал много плосък и не ги разбирам тези работи (пак смях за добро утро).

  9. Gloxy-Floxy says:
    17 ноември 2011 г. в 7:24

    Ама подаръкът не трябва ли на първо място мен да зарадва? :(

    Кръстю, по някое време и аз си зададох тоя въпрос и не можах да си отговоря ... убедително, доколкото говорим за функция, инак проповядва добродетели в тоя контекст ... И другото, което си помислих снощи - от трима ни ти стоиш най-близо до религията и вероятно твоя прочит на "какво е искал да каже автора" да е правилния. Ние с Иво го гледаме от най-земната страна. Едва ли си се "сплескал" чак толкова. :D

  10. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 7:44

    Е, то държавата е земна, трябва повече нея да гледате тогава, щом сте земни и от нея да искате, ама нищо лошо не чувам от вас за нея, все църквата ви е крива (смях).
    Или ще кажете, че е прието за мъртвия или добро, или нищо (пак смях, буги -вуги фитнес)

  11. Gloxy-Floxy says:
    17 ноември 2011 г. в 9:50

    Нашата църква, от моята гледна точка, е основно виновна в това, че не само че не си прави труда да привлече хората към вярата, а даже много успешно ги отблъсква.
    В контекста на милосърдието, религията го проповядва във всякакви смисли, струва ми се, и доколкото църквата се явява педагог на божиите чеда, най-добре се възпитава чрез личен пример. Да говориш едно, а да вършиш друго е антивъзпитателно.
    Ако просякът беше влязъл в кметството, където естествено резултатът щеше да е същия, тогава укорът щеше да е към управниците.
    А на държавата кой и е вменил тая функция? :)

  12. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 11:36

    Ами когато църквата започне да събира данъци, може и да дава. Виж, католическата, като по-земна църква прави такива работи, не данъци, но богатите кихат яко, сега да не обяснявам надълго как става, а нашите назначени капиталисти, бивши комунисти са до един върли атеисти и вярват в Човека (смях).
    Пари за лепта не дават, дават за гьобеци (пак смях).А на държавата НИЕ сме и вменили тази функция, разбира се, за какъв чеп плащам данъци, нали за обществени нужди, в това число и за издръжка на просяци, които хич не чакат попа да им даде нещо, а директно си обират църквите...и нас и каквото им падне (не е много смешно)
    --
    Впрочем, прощавай, увлякох се ,това все пак е коментарно поле, а не чат, но какво да се прави, днес съм буги -вуги, пък и ти като котка не падаш на гърба си и се мъчиш да защитаваш кауза пердута (пак смях)
    Този коментар може и да не пускаш, или пък го пусни с уговорката, че е пример на какво се вика дърт, 55 годишен трол :)))

  13. Gloxy-Floxy says:
    17 ноември 2011 г. в 12:22

    Пердута-мердута, щом е лична ще си я защитаваш докрай, разумява се. Няма проблем.
    И все пак има единици наши духовни лица, които съумяват да извлекат средства от миряните за такива дейности. Има и други духовни лица, които съумяват да извлекат пари, обаче ... :)

    А пък социалната политика на държавата ни... просто е сбъркана отвсякъде вече.

  14. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 13:27

    Що се касае до висшето ни духовенство, наистина нямам думи...И те като държавната ни администрация са се самозабравили. Виж, за това си права, че когато едно духовно лице се държи небогоугодно, въздействието върху миряните е двойно и тройно по-лошо.
    Докато един политик по презумпция си е гьонсурат (и това не е много смешно, но такова е дереджето)
    ----
    Знаеш ли кой е най големия номер на Лукавия на този грешен свят?
    Асиметрията на "въоръжението". Злото когато му е изгодно, може да се представя, а и да действа (привидно) като Добро, а Доброто не разполага с тази екстра.
    --
    А аз преставам вече да ползвам чуждите коментарни полета за изразяване на мнението си по нещата от живота,имам си блог, даже два (смях?)

  15. Gloxy-Floxy says:
    17 ноември 2011 г. в 13:39

    Нещо такова имах предвид, да. :)

    Е, ако размислиш или ти доскучее там, пак заповядай! :D {}

  16. Unknown says:
    17 ноември 2011 г. в 21:33

    Голям мохабет сте заформили с Кръстю, но не искам да се заяждам :-)
    А за да разбереш дали подаръкът ти харесва, трябва поне да го разопаковаш ;-)

  17. Gloxy-Floxy says:
    17 ноември 2011 г. в 21:56

    :D А, заяждай се на воля. Виж какво е хубаво. Или щото бугито опива така ни е вървял лафа, де да знам. :D

    Ама, мразя да ми подаряват работи дето даже не искам да ги разопаковам. Аз 5 мин клипове гледам с мъка, ти искаш да гледам филм ... Добре де, ще го отворя като изляза от приключението с други подаръци.

Публикуване на коментар