Нима не забеляза?

Веднъж Дуджом Ринпоче заедно с жена си пътувал през Франция с автомобил, любувайки се на живописните селски местности по пътя. Минали покрай гробище с прясно боядисана ограда и украсено с цветя. Жената на учителя възкликнала:
– Ринпоче, погледни колко чисто и прибрано е всичко на Запад. Даже местата, където погребват труповете са безупречни. На Изток и домовете, в които живеят хора, не са така чисти.
– А, да, – отвърнал той – вярно е, това е много цивилизована страна. Имат забележителни жилища за мъртви трупове. Но нима не забеляза и какви забележителни жилища имат за живи трупове?

Согиал Ринпоче

А между Запада и Изтока имаме какво?

Публикувано от

8 Response to "Нима не забеляза?"

  1. gost says:
    20 октомври 2013 г. в 8:15

    Не бих нарекъл "учител" никого, който си пада по генерализациите. :p

  2. Gloxy-Floxy says:
    20 октомври 2013 г. в 17:33

    А как би го нарекъл? :)

  3. gost says:
    21 октомври 2013 г. в 7:47

    ... хм, "посредствен", например или поне "някого, в чиято проницателност и способност за разбиране на живота, Вселената и всичко останало имам основателни причини да се съмнявам".

  4. Gloxy-Floxy says:
    21 октомври 2013 г. в 20:08

    :) Е, аз съм дала по-буквален и лесен за интегриране в текста превод на думата "ринпоче".

  5. gost says:
    22 октомври 2013 г. в 7:44

    О, аз не говоря за превода, а като цяло за навика на източните народи/мислители/учители/т.н. да твърдят, че мръсотията, в която живеят ги извисява, а това да си чист е знак, че си отдаден на плътски, материални и недостойни желания/помисли/дела. Сякаш единственият начин да достигнеш духовно извисяване е, ако се къпеш по Коледа и по Великден и живееш в състояние на траен мир с въшките по себе си. Не мисля, че човек не може да достигне нирвана, ако се изкъпе. Просто няма причинно-следствена връзка между двете. Фактът, че някой все пак се опитва да твърди, че има такава, показва, че този човек не може или не иска да се замисли обективно над въпроса.

  6. Gloxy-Floxy says:
    22 октомври 2013 г. в 21:26

    Не знам дали вменява баш причинно-следствена връзка, щото поне както го разбирам аз, у нас живеят живи трупове в незабележителни жилища.

  7. gost says:
    23 октомври 2013 г. в 7:42

    Аз не се чувствам труп, познавам и хора, за които също съм сигурен, че не са трупове.
    Генерализациите са вредни. Точно тази може да доубие всеки признак на живот от недотам труповете, ако вземат да я повтарят наляво и надясно.

  8. Gloxy-Floxy says:
    23 октомври 2013 г. в 14:09

    Надценяваш влиянието ми над съдбините български. :)

Публикуване на коментар