Приказка за кармата

Тая приказка се сбива твърде с балканския ми манталитет, но знам ли ..., може да се намери някой да я усети или да намери в нея отговори, без да е обект на толкова съкрушителни житейски превратности.

По време на династията Цин, живял, наслаждавайки се на благополучие, търговецът Чжао Де Фанг, баща на трима синове. Той усещал щастието си още по-пълно заради това, че и тримата му сина били женени.
Веднъж, по време на празника по случай 60-годишния му юбилей, Чжао признал на синовете си, че, когато започвал семейния бизнес, преправил измерителната скала на везните с цел да мами своите доставчици и клиенти. Когато той купувал нещо, скалата показвала по-малко, а когато продавал нещо – повече.
– Именно заради това един производител на памук банкрутира, след като купих от него хиляда килограма памук. Той отчаяно се опитваше да спаси своя бизнес, но умря от тиф преди 20 години. И досега ми е жал за този човек, – казал Чжао. – Имаше и един търговец на билки, който също умря, след като го излъгах с помощта на своите везни. Имаше и други, но тези два случая бяха най-сериозни. И макар че сега имам голямо състояние и щастлив живот, аз не спирам да мисля за тези, които умряха заради постъпките ми. Чувствам се толкова виновен, че не мога да спя нощем. За да намеря спокойствие, реших да унищожа тези везни и занапред да живея честно.
Синовете му приветствали неговото решение.
– Татко, – казал единият от тях, – това е правилният избор. Ние всички те подкрепяме.
Тогава Чжао строшил своята грешна везна.
Но скоро нещастия започнали да застигат семейството на търговеца. Първо най-големият му син бил покосен от загадъчна смърт, след него и вторият, а жена му отишла при друг мъж. Накрая починал и третият син, чиято съпруга в момента била бременна.
Всички тези внезапно връхлетели беди потресли Чжао и го вкарали в униние.
"Когато мамех другите, живеех щастливо с децата си, – мислел си той. – Сега с всички сили се старая да съм добър човек, но нещастията ме спохождат едно след друго. Изглежда, че старата китайска поговорка "доброто ще бъде възнаградено, а злото – възмездено" въобще не е вярна."
Един ден започнали родилните болки на снахата на Чжао. Но три дни по-късно все още не била успяла да роди. Една след друга идвали различни акушерки и всички се оказвали безпомощни да и помогнат. Изживяванията на Чжао станали още по-мъчителни.
В разгара на събитията на вратата почукал монах, просещ милостиня. Икономката поискала да го отпрати, но монахът и казал, че има специално лекарство за семейството. Тя съобщила за това на господаря и монахът бил приет като почетен гост.
– Аз съм странстващ монах – обяснил той на Чжао. – Ходя там, където ме отведе съдбата.
След това извадил лекарството и казал на слугинята да го даде колкото се може по-бързо на родилката. Малко по-късно слугинята съобщила, че на господаря се е родил внук.
Чжао бил във възторг. Той благодарил сърдечно на монаха и същата вечер устроил голямо празненство в негова чест.
Докато се хранели, Чжао попитал монаха:
– Скъпи Учителю, мога ли да ви обезпокоя с въпрос, който ме измъчва от дълго време?
Монахът кимнал с глава.
Тогава Чжао му разказал цялата история – как благоденствал, докато мамел хората и за всички нещастия, които се изсипали на главата му, откакто станал честен човек. Накрая споделил, че не разбира защо се е случило така.
Монахът се разсмял:
– Не ставайте пленник на фантазиите си. Небесата са действително справедливи с нас. Вашият първи син е бил превъплътеният производител на памук, а вторият – превъплъщение на билкаря. Третият ви син също се е явил на този свят заради греховете, които сте натрупали. И тримата са били изпратени, за да ви накажат за постъпките ви и да ви оставят да умрете от глад на старини. Но когато твърдо сте решил да правите добро, боговете са решили да проявят състрадание и са ги отзовали.
Когато Чжао чул това, все едно се пробудил от дълбок сън. Благодарил на монаха за обяснението, но после се разтревожил отново:
– А внукът ми? И той ли е пратен за разчистване на моите дългове?
– Вашите дългове бяха погасени с последната серия нещастия – усмихнал се монахът. – Внукът ви ще носи щастие и късмет на семейството. Той ще се ползва с добра репутация, само защото сте решил да правите добро на другите. Това е наградата, която сте заработил с добродетелния си живот.
Чжао бил обзет от огромно облекчение и запазил вярата си в доброто до края на живота си. 

Публикувано от

0 Response to "Приказка за кармата"

Публикуване на коментар