Анкета "Изтървах кьоравото"






Правя си някаква преценка за дела/честотата на българските "пословични" приказки, които да качвам. Пък що се отнася до конкретния въпрос, може тези, които знаят, да разкажат на останалите, които не знаят, в коментарите, въпреки че верните отговори ще ги задържа за известно време, докато се понатрупат резултати. :)


Публикувано от

4 Response to "Анкета "Изтървах кьоравото""

  1. Hexemexe says:
    14 май 2012 г. в 10:19

    Най-вероятно е турски произходът, т.к. "кьорав" е от турския.

  2. Gloxy-Floxy says:
    14 май 2012 г. в 11:11

    А, не, не е някаква турска приказка. Най-обикновена и съвсем кратка история, която може да се случи навсякъде. Предполагам, че изразът е възникнал, докато речта ни е била много богата на турцизми, и затова е "кьораво", а не "сляпо". Не че сега са изчезнали, но поизпадат с течение на времето.

  3. Unknown says:
    14 май 2012 г. в 23:24

    Не знам произхода на израза, но кой знае защо се сетих за "изпуснах питомното да гоня дивото" - макар да нямат нищо общо. Предполагам, че може да означава "изпуснах късмета, даден ми от сляпата съдба" - но не съм сигурна, че изобщо има такъв израз...:)

  4. Gloxy-Floxy says:
    14 май 2012 г. в 23:34

    Близки са по смисъл с "питомното и дивото", според мен. А второто ти предположение е толкоз добро, че почти си разказала приказката (не че има такъв израз).:)

Публикуване на коментар