Уъркшоп "Мъжка кукувица кука на зелена бука"

Дали защото отдавна не бях писала народни приказки, дали защото пролетта закъсня, а така сме зажаднели за нея, или по някаква друга причина, но вчерашната кукувича приказка стана и продължава да е обект на извънмерен (като за нов пост) интерес, с голям брой прочити и споделяния. И рано тази сутрин една читателка каза: "А мъжката кукувица ...", което го приех като въпрос. Ами мъжката кукувица наистина ... :) Мъжката кукувица е съвсем откровено дискредитирана, ако щете и дискриминирана в народното творчество, което както по-късно ще поясним е не просто несправедливо, а и изопачаващо фактите.
Добре познатите народни приказки ни поднасят все жени, превърнати в кукувици: момичето от "Майчина клетва", майката от "Непослушните деца". Има и по-слабо познати приказки и легенди, подвластни на тази традиция, примерно тази, в която е вплетен факта, че кукувицата кука от Благовещение до Еньовден/Петровден:

Едно време, когато Христос и свети Петър ходели по земята, веднъж рано на пролет минали през едно село. На пътя стояли девойки и една от тях взела да дразни свети Петър и да му подвиква "ку-ку", "ку-ку". Ядосал се свети Петър и я проклел:
– Да кукаш така до моя празник!
Момичето се превърнало в кукувица и оттогава кука до Петровден.
от "Народна библия: Етиологични легенди на източните славяни"

А един единствен сюжет оправдава кукувицата, че оставя пиленцата си да бъдат излюпени и отглеждани от другите птици:

Някога цар на птиците била голямата и страшна птица Кук. Когато Кук остарял, птиците се събрали на събрание, защото искали да сменят своя цар, но той не се явил. Трябвало да пратят някого да го извика, но всички ги било страх. Тогава кукувицата рекла:
– Аз бих отишла, но не съм си нахранила пиленцата.
Останалите птици се зарадвали, че се намерил смелчак, който да се яви пред царя. Изпратили я, като обещали те да се погрижат за пиленцата и.
Кукувицата се доближила до дървото, където бил задрямал остарелия Кук и извикала с пълно гърло:
– Ку-ку, ку-ку!
Кук се стреснал, паднал от дървото и се убил.
Тогава птиците направили орела цар и до ден днешен продължават да мътят и да отглеждат децата на кукувицата.
от "Народна библия: Етиологични легенди на източните славяни"

Както показва целия преглед, обект на народното творчество е единствено женската кукувица, а истината е, че звукът, който ни кара да се пипнем по джоба, за да видим имаме ли монетки вътре или ще я караме на безпаричие цяла година, се издава от мъжката кукувица, когато си търси партньорка. В отговор самките могат да "цвъркат съгласно или да хохокат", както твърдеше един източник. Но в този смисъл мъжките кукувици са приказно онеправдани. :)
И така стигаме до уъркшопа, чиято цел е да реабилитира мъжките кукувички. Аз, вашият компетентен лектор, ви снабдих с материали и ви показах основните приказни плетки. Оттам нататък ви оставям на собствената ви креативност да продължите/поправите вчерашната приказка или да създадете нова. Както е известно, наградата от един уъркшоп е единствено удоволствието от това, което сме създали сами. :)
Още нещо за кукувиците, което не е сигурно доколко може да е от полза, е, че те са едни от най-добрите чистачи на гората и унищожават вредители, които другите птици по една или друга причина пренебрегват. Що се отнася до причината да снасят яйцата си в чужди гнезда, орнитологичните хипотези не провокират приятно въображението, така че ще ги споделя само при запитване. Но не са единственият вид, който упражнява гнездови паразитизъм, просто останалите явно не са успели да се облекат в слава.
И така, дерзайте и не пропускайте да споделите резултата. Денят е традиционно хумористичен.
Enjoy! :)

Публикувано от

0 Response to "Уъркшоп "Мъжка кукувица кука на зелена бука""

Публикуване на коментар