Доброто и Злото

Малчо обичаше да разказва на децата такива приказки: 
Някога, деца, Доброто и Злото били неразделни приятели на човека. Помагали му в кърската работа, гледали му къщата, пазели му имота. И тъй преживели дружно във взаимна почит и уважение.
Но един ден двамата побратими се скарали за нещо, вдигнало се Злото и си отишло. И останал човекът само с Доброто. Омекнало тогава сърцето му, отпуснала се ръката, смиреност и благост се заселили на лицето. Дойде крадец, да речем, и започне да ограбва покъщнината, а стопанинът, вместо да го хване за яката и изхвърли навън, кани го на софрата си, дарува го и с онова, което разбойникът не е забелязал, та сам да си го вземе. Или с вълк се срещнат на пъртината, оголва зли зъби звярът, а пътникът посяга да го погали и едва не погубва ръката си. Или огън запалва плевника му, а той, вместо да се бори с бедствието, седи и се чуди как да го покани в къщата си ...
Като видял, че тъй не може да я кара, прогонил той Доброто, върнал отново Злото при себе си и заживял само с него. Закоравяло тогава сърцето, загрубяла ръката му, а на лицето се заселили гняв и свирепост. Почука странник на портата му, подслон дири, да речем, а стопанинът гърми срещу му с пушката си, че онзи едва спасява кожата. Или кошута протегне шия да близне ръката му, а той извади нож, че я промуши. Или пък гора порасне край селото му, птици се навъдят из нея, а той вдига главня да я пали.
Седнал тогава човекът и се замислил какво да прави. Точно на това място Малчо млъкваше, а децата нетърпеливо подпитваха:
– И какво стана после?
– Не знам, деца. И никой не знае. Аз само ще ви кажа: и до ден днешен се срещат хора по света, които все не могат да сприятелят в душата си Доброто и Злото - ту живеят само с едното, ту само с другото.
И затова тази приказка край няма.

Атанас Стоянов, "Казвам се Малчо"


Публикувано от

6 Response to "Доброто и Злото"

  1. Unknown says:
    16 май 2012 г. в 19:43

    Интересен поглед върху справедливостта...

  2. Gloxy-Floxy says:
    16 май 2012 г. в 20:06

    Справедливостта е относително понятие, както и много други, а хранителната верига дълга ... :)

  3. Unknown says:
    16 май 2012 г. в 23:19

    Справедливостта е понятие свързано тясно с човечността, а не със закона на джунглата ;-)

  4. Gloxy-Floxy says:
    16 май 2012 г. в 23:30

    :D Да бе, нали се съгласих предварително със всичко. Само допълвах разни незначителни подробности. :Р

  5. Анонимен Says:
    9 декември 2012 г. в 15:26

    prikazkata mnogo mi haresva

  6. Gloxy-Floxy says:
    9 декември 2012 г. в 15:40

    Радвам се. :)

Публикуване на коментар