ВЕЧНАТА БОРБА - ЕНЬОВДЕН

В нощта на 23 срещу 24 юни всяка година се решава съдбата на света - да бъде Светлина или да бъде погълнат от злобната Тъма. Победата на силите на Доброто не идва сама. Някога в тази нощ цяла Европа се покривала с многочислени огньове. Хората разпалвали "очите на Светлината" и земята изглеждала като огледало, което отразява звездното небе, а небето като отражение на земята.
Няколко дни слънцето се мята по небето, докато Перун гадае накъде да завърти колелото на времето. Тогава на помощ му идва Зора-Зорница и го повежда нататък, защото според древната повеля всяко нещо идва с времето си - и зимата, и пролетта, и лятото, и есента. Такъв е кръгът на времето.
Според други предания в тази нощ Перун влизал в битка с демоните-изсушители, които са спрели колесницата на Слънцето в небесните висини, разбива облачните скали, освобождава скритите там съкровища и разхлажда примрялата от зноя земя с напоителен дъжд.
В нощта срещу Еньовден според легендите разцъфва папрата. Който намери в гората папратов цвят, му се откриват скритите съкровища (и "съкровища"). Билките набират лечебна сила и се събират на зазоряване. Тогава за здраве се прави и измиване в "живата" вода на естествените водоизточници или в росата.

В този ден християнската църква празнува раждането на св. Йоан Кръстител.

Публикувано от

0 Response to "ВЕЧНАТА БОРБА - ЕНЬОВДЕН"

Публикуване на коментар