Кървава любов

Историята наистина е кървава в края. Ако ви е страшно, пропуснете я. Просто четейки тая книга "Мъдреците на Изтока", седя и си мисля колко талант са избили в буквален смисъл догмите и човешката глупост, откакто свят светува ...

Рабия, дъщерята на Кааб Коздари, се счита за първата поетеса писала на фарси. Родена е в края на IX век, от знатен произход - баща и бил един от емирите и военачалниците на Саманидите. Съвременница на Рудаки. Освен поетичен талант притежавала и рядка красота. Съчинявала изящни стихотворения, дълбоки по съдържание, думите и звучали нежно и проникновено.
Когато баща им починал, брат и Харис получил в наследство положението му и заел неговото мястото. Сред робите на брат и имало един - Бекташ, турчин по произход, красив и с добри маниери. Рабия се влюбила в него. Но на пътя на тази любов стояли две препятствия: семейното и обществено положение на двамата и от друга страна, че там и тогава било прието мъжът първи да признае любовта си, обратното било неприемливо. Рабия мълчала, но вехнела ден след ден, докато накрая една от близките и жени не разгадала тайната и. Чрез нея Рабия пратила на Бекташ любовните си стихотворения и той и отвърнал с взаимност.
За любовта им се носят много легенди. Една от историите разказва как братът на Рабия потеглил на военен поход. В него участвал и Бекташ. Рабия също била с войската. Когато получила известие, че Бекташ е ранен и има опасност да попадне в плен, тя надянала военни доспехи, сложила маска на лицето си, яхнала коня и се отправила към мястото на сражението, където успяла да спаси любимия си. 
Във военни условия това не направило впечатление и любовта им останала в тайна. Но по-късно причина за разкриването и и за смъртта на поетесата станало приятелството и с Рудаки. Те четели един на друг стиховете си и той преписал и научил наизуст любовните и стихотворения. След време Саманидският емир устроил прием за знатни люде от двора и страната. На него Рудаки рецитирал стиховете на Рабия. Поразен от красотата им, емирът попитал чии са стиховете. Рудаки отвърнал, че са на Рабия и са посветени на любовта и към роба Бекташ. На приема присъствал и братът на поетесата, Харис. Побеснял от гняв той заповядал и двамата да бъдат убити. Бекташ бил хвърлен в кладенец. А на Рабия прерязали вените и я заключили в банята, за да умре от бавна смърт. Докато умирала писала с кръвта си стихове по стената на банята. Така станала жертва на любовта си.

из "Мъдреците на Изтока", А. Ебрахими Торкаман, ДГУ, 2009

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

0 Response to "Кървава любов"

Публикуване на коментар