КРЪСТОВДЕН



                    Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

                               Сезанов, Константин и Елена, ~ 1870 г.

Император Константин, удържал по Божията воля победа в три войни, видял на небето знамение - кръст с надпис "С него ще победиш". Обзет от горещо желание да открие Кръста, на който бил разпнат Исус Христос, Константин изпратил в Йерусалим майка си, благочестивата царица Елена. Макар светата царица  да била вече на преклонна възраст, тя приела поръката с въодушевление.
Дирейки Животворния Кръст, тя дълго разпитвала християни и юдеи, но безуспешно. Накрая я упътили към един стар евреин, който и казал, че Кръстът е зарит там, където е капището на Венера. Разрушили капището и след като се помолили, започнали да копаят. Скоро бил открит Гроб Господен и близо до него три кръста,  дъсчица с надпис "Исус Назорей, Цар Юдейски", направена по заповед на Пилат, и четирите гвоздея, пронизали тялото на Господ.
За да разберат на кой от трите кръста бил разпънат Спасителят, патриарх Макарий започнал един по един да ги поднася към тялото на тежко болна жена. От двата кръста не се случило нищо, но когато поднесли третия, тя тозчас се изцелила. Случило се в това време да носят тяло за погребение. Положили кръста на умрелия и той оживял. Тогава всички се убедили, че е намерен Животворящият кръст.
В Константинопол света Елена отнесла Животворящия кръст и гвоздеите. Император Константин заповядал да издигнат в Йерусалим величествен храм в чест на Възкресение Христово, включващ в себе си и Гроб Господен и Голгота. Храмът се строил десет години. Света Елена не доживяла завършването му. Храмът бил осветен на 13 септември 335 година. А на следващия ден започнали да празнуват Въздвижението на Честния и Животворящ Кръст.

Честит Кръстовден!

Публикувано от

2 Response to "КРЪСТОВДЕН"

  1. Unknown says:
    14 септември 2011 г. в 8:14

    Благодаря! :)

  2. Gloxy-Floxy says:
    14 септември 2011 г. в 8:27

    :) Да си ни жив и здрав! {}

Публикуване на коментар