КАК ДА РАЗПОЗНАЕШ ГЛУПЕЦА

Веднъж Настрадин Ходжа вървял по пътя за Бухара. За спътник му се паднал неспокоен и приказлив човек. Той задавал въпроси и без да дочака отговори, сам ги намирал, разказвайки истории от живота си и по-често такива от живота на познати на познатите си. Настрадин все повече се умълчавал и накрая се чувал само безспирния брътвеж на спътника му.
-Не си струва царят да ловува със соколи, по-добре с беркути(скални орли). Беркутът лесно може да грабне цяло агънце ... Агънцето трябва да се готви със специална подправка. Мой роднина, готвач в двора на шаха на Бухара, ми е казвал, че тази подправка изостря ума. Аз мога да стана съветник на шаха, толкова често съм ял от това печено! А то иначе е обкръжен от едни глупци ... Всъщност, как да разпознаеш глупеца?
-По два признака, - прекъснал го Настрадин - глупецът много говори за неща, които са му безполезни, и се изказва за това, за което никой не го пита!

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!

Публикувано от

6 Response to "КАК ДА РАЗПОЗНАЕШ ГЛУПЕЦА"

  1. Unknown says:
    2 юли 2011 г. в 17:27

    Точно, впрочем и Настрадин е бил суфит...:)

  2. Unknown says:
    2 юли 2011 г. в 17:29

    Срещал съм и по-стегнат отговор: По това,че всичко му е ясно :)))

  3. Gloxy-Floxy says:
    2 юли 2011 г. в 17:51

    При това изглежда е безсмъртен, щото участва в истории от времето на Тимур та до днес. :D

  4. Бозаджиев says:
    2 юли 2011 г. в 19:06

    Познавам един единствен такъв човек, който не млъква със своите истории точно по гореописания начин.Поставил съм си за цел да издържам историите му и се включвам точно на място във разговора доста остро и саркастично..но когато човек си вярва и е самовлюбен, няма как да го накараш да погледне себе си от друг ъгъл за да види негативите и недостатъците си. Определено съжалявам хората които се мислят за безгрешни и никога не признават грешките си.
    Изходът от битката със вятърните мелници е ясен...
    Чест и почитания за притчата! :-)

  5. iv says:
    2 юли 2011 г. в 19:06

    затова мъдреците са мълчаливи

  6. Gloxy-Floxy says:
    2 юли 2011 г. в 19:45

    :) Всички сме глуци, повече или по-малко ... Как да очакваш от някого "да признае грешките си", като колкото хора, толкова и истини ...?! Сигурно затова си обичам математиката, там рядко са повече от една. :)

Публикуване на коментар